Csintalan Sándor: időnként az sem tudom, hogy sírjak vagy hányjak

HírKlikk 2022. november 5. 07:56 2022. nov. 5. 07:56

A volt politikus, publicista eddig sem a méla hangulatáról volt ismert, de a legutóbbi Mélyvíz-adás felvételére különösen indulatos hangulatban érkezett. Az okokat természetesen megosztotta Németh Péterrel és a Klikk TV nézőivel is.

„Időnként az sem tudom, hogy sírjak vagy hányjak” – nyitotta a beszélgetést keresetlen egyszerűséggel Csintalan Sándor. „Most jöttem először úgy a városba, hogy tele van szórva ezzel a szankciós plakáttal, elképesztő töménységben, amiben ráadásul egy igaz szó nincs. S ezzel kapcsolatban sok mindent át kellett gondolnom. Például, hogy hogy megrontották ezek a magyar nyelvet is”. 

Feltette a költői kérdést, amire meggyőződése szerint nagy többségben nem is tudnának válaszolni az emberek, hogy valójában mik is Brüsszel szankciói? Amint arra is emlékeztetett, hogy „ezek a szankciók az európai nemzetállamok demokratikusan megválasztott miniszterelnökeinek, elnökeinek közös döntése alapján születtek. Ilyenformán szankcióügyben tessék szíves Orbán Viktorhoz fordulni.”

Ez az egész hozzáállás nagyon eltorzít és félrevisz – szögezte le. A másik probléma, amiről beszélni kell, hogy „nincs semmilyen energiaügyi szankció. Ebben az országban az emberek jelentős része nem képes azt felfogni, hogy a piaci áralkunak sokkal nagyobb esélye van, ha 400 millió ember képviseletében jelenik meg, mint ha 10 millió képviseletében. A politikai árulásról most ne is beszéljünk”.

A bomba szimbólumával élni ráadásul egy valódi háborús időszakban cinikus és erkölcstelen – folytatta Csinatlan. „Erre a mentalitásra is értette Simicska a G-nap után, hogy nem erre szövetkeztünk. A Fidesz most egy olyan zsákutcában van, ahova ők navigálták magukat – Finkelstein után szabadon.” 

Csintalan szerint „Orbánék működése nem menne az alkalmazkodni kész végrehajtók nélkül. Ebben már az sem meglepő, ha az 1963-ban született Orbánt ’56-os veteránként aposztrofálják”. Tapasztalata szerint „itt, ebben a hazában, jellemzően csak arra lehet példát találni, hogy aki bekerül a hatalomba, az megőrül, még ha nem is patologikus értelemben”. 

Emlékeztetett, hogy jobb helyeken a társadalomnak van egy olyan jelentős része, amelyik olyan polgári-demokratikus bázist biztosít, amivel akár a regnáló elnök szélsőséges tevékenységét is gátolni tudja. 

„Magyarországon a hatalmi politikai elit túlnyomó többsége a fajtám. A tehénszar mellől jöttünk és a legtöbbüknek elment az esze a vagyontól, a hatalomtól, a csillogástól, amit nem képes elengedni. A polgárság túlnyomó részét ugyanis a II. világháború alatt elvitték a gázba, illetve a Bánffy Miklósok, a Klebelsbergek s a többi elkerült Recskre.”

Mint emlékeztetett a rekrutáció, a politikai utánpótlás megszakadt. „'56 sokkja pedig megtanította a kommunista elitet, hogy rettegjen ’56-tól, majd annak a sajátos polgárosodásnak a termékeként létrejött egy olyan reformkommunista polgárosodott réteg, amely nem ragaszkodott a végletekig a hatalomhoz és képes volt demokráciában gondolkodni.” 

A Klikk TV Mélyvíz című adása ide kattintva nézhető meg.