Egy (két) fecske…

Dr. Dávid Ferenc       2020. október 13. 18:45 2020. okt. 13. 18:45

„Október 23-án vegyük blokád alá a hazugság-gyárat, az MTVA székházát a Kunigunda útján, hiszen ez a nap a propaganda elleni küzdelemről is szól: 1956-ban is a rádióhoz mentek a forradalmárok, hogy a minden hullámhosszon áradó hazugság helyett az igazság szóljon a hangszórókból. Ma is a minden csatornán hazugságot árasztó propaganda, lejáratás és gyűlöletkeltés ellen kell fellépnünk. Ez a legfontosabb feltétele a változásnak, a teljes propagandagépezet ellenében nem fog sikerülni!” (Szél Bernadett, Hadházy Ákos)

A két volt LMP-s, jelenleg független országgyűlési képviselő, Szél Bernadett és Hadházy Ákos tüntetést szervez október 23-ra a közmédia Kunigunda úti épülete elé. A két hiteles – jelenleg párton kívüli - politikus blokádot hirdetett. Az ügy nemes, a felhívás vonzó. Az időzítés és a technikai kivitelezés kérdéseket vet fel.

1. Kezdem a legfontosabbal. A két főszervező (Szél, Hadházy) a blokád meghirdetése előtt folytatott-e egyeztetéseket a hat ellenzéki párt vezetőivel? Mert, ha nem, akkor felmerül annak a veszélye, hogy egyik vagy másik politikai közösség úgy minősítheti a kezdeményezést, hogy a két képviselő kész helyzet elé állította a teljes ellenzéki platformot. Nem lenne szerencsés, ha a borsodi – sikeresnek semmiképpen nem nevezhető – választási eredmény után, azt érzékelné a változást óhajtók többsége, hogy valakik megint külön úton járnak, és úgy szerveztek tömegrendezvényt, hogy azt nem koordinálták az ellenzéki pártokkal. Hadházy és Szél ugyan a parlamenti ülésrend és a párthoz való tartozást tekintve tényleg független, de nem civilek, hiszen képviselőként és aktív politikusként folyamatosan közéleti szerepet vállaltak/vállalnak. És az sem kétséges, hogy melyik oldalon. Ha „ide” tartoznak, akkor egyeztetési kötelezettségük is van.

2. A kezdeményezőknek mérlegelni kell a várható járványügyi helyzetet is. A szomszédos Szlovákiában hétfőtől otthonról tanulnak a középiskolások, keddtől gyülekezési tilalmat vezet be a kormány, csütörtökön lép életbe a többi szigorítás, melynek értelmében október 15-től, azaz csütörtöktől:

  • a szabadban is kötelező lesz a szájmaszk viselete
  • tilos lesz tömegrendezvényt tartani
  • az éttermek csak elvitelre adhatnak ételt, illetve csak a kültéri ételfogyasztás lesz engedélyezett
  • zárva lesznek a fitneszközpontok, wellness központok, uszodák, szaunák és aquaparkok
  • a bevásárlóközpontokban egy emberre 15 négyzetméternyi helynek kell jutnia
  • a 65 év felettiek bevásárlási ideje délelőtt 9 órától 11 óráig fog tartani, ez az élelmiszerboltokra és drogériákra egyaránt érvényes lesz.

 

A szlovák gyakorlatot persze nem kell automatikusan átvenni, és egy esetleges szigorításról úgysem Szél Bernadett vagy Hadházy Ákos szava dönt. A két politikus kezdeményezésének sikere attól is függ, hogy Magyarország kormánya miként határoz. A kormány viszont nem kiszámítható: a Bayern – Sevilla Szuperkupa-döntőt örömmel engedélyezte, de semmi garancia nincs arra, hogy az általa bőkezűen szponzorált „köztelevízió” épülete elé engedi a tüntetőket.  Hivatkozási alapja lesz, hiszen a pandémia viharos gyorsasággal terjed hazánkban is.

Becsülöm Szél Bernadett és Hadházy Ákos aktivitását. Tevékenységük azonban csak akkor lehet eredményes, ha az ellenzéki politikai pártokat is bevonják a szervezésbe. Ha ezt eddig elmulasztották, akkor villámgyorsan pótolják. Egy (két) fecske ugyanis nem csinál nyarat, de ha rajokban látjuk őket repülni, akkor biztosan tudható, hogy közeleg a nyár. Ennek szellemében kell eljárni az október 23-i tiltakozás előkészítésekor.