Egyre bonyolultabb, de mind világosabb a sárbogárdi akkuügy

Németh-Kállai Szilvia 2024. február 25. 14:45 2024. feb. 25. 14:45

Több oldalról is támadás alá került a Jüllich Technology Zrt. sárbogárdi telephelyén veszélyes akkumulátor hulladékot tároló és azzal kereskedő CB Engineering Kft. és tevékenysége, illetve a Fejér Vármegyei Kormányhivatal, amiért friss, és tartalmában több kérdést is felvető engedélyt adott a cégnek erre.

A Hírklikk a sárbogárdi akkuügyet feltáró cikksorozatában írta meg, hogy a Jüllich Technology Zrt. sárbogárdi telephelyén Iváncsáról származó veszélyes akkumulátor-hulladékot raktároz és azzal kereskedik egy koreai cég. Erre lapunk olvasói hívták fel a figyelmünket, akik úgy tudták, hogy akkumulátor-megsemmisítő üzemet is akarnak ott működtetni. A csarnokban korábban ásványvizet palackoztak, a helyszínen még ma is ott találhatóak a 120 m mélyen a város vízkészletébe nyúló kutak.

A sárbogárdiak nemcsak amiatt aggódtak, mert az ott tárolt selejt akkumulátorok rendkívül gyúlékony UN 3480 Lítiumion akkuk voltak, hanem azért is, mert semmilyen garanciát nem láttak arra, hogy a veszélyes anyag nem kerülhet a talajon keresztül a vízbázisba. 

Úgy tűnik, bő egy hét alatt sikerült annyira felgöngyölíteni az ügyet, hogy az előkerült bizonyítékok birtokában ma már a „civil szektor” is ellentámadásba lendült.  

Ami eddig történt: 

  • Miután lapunk olvasói felhívták figyelmünket a veszélyre, megkerestük az illetékes hivatalokat, hogy információkat gyűjtsünk.  

  • Tordai Bence (Párbeszéd-Zöldek) frakcióvezető megjelent a Jüllich Technology Zrt. telephelye előtt és sajtótájékoztatóján jelezte, őket is érdekli, mi történik a sárbogárdi csarnokban. 

  • Kiderült, hogy a katasztrófavédelem nem folytatott eljárást az akkumulátorok tárolása kapcsán. 

  • Jávor Benedek (Párbeszéd-Zöldek) EP képviselő fényképes bizonyítékokkal szolgált. a megjelent fotók miatt egy őrt kirúgtak. 

  • Kapusi Péter (Mi Hazánk) önkormányzati képviselő-jelölt megmutatta azokat az épületeket, amelyekről úgy tudja, hogy vendégmunkás szállónak, gyártócsarnoknak, illetve plusz raktárnak is készülhettek.

  • Megtudtuk, hogy a bérlő a CB Engineering Kft. tavaly tavasszal már lebukott az SK ON (korábban SK Battery Hungary) selejtjének átcímkézése és random raktárakba rejtése miatt.

  • Cikkünk megjelenése után két nappal rendkívüli ellenőrzést tartottak az illetékesek a telephelyen.

  • Megtaláltuk a bérlő frissen, a Fejér Vármegyei Kormányhivataltól kapott engedélyét, amelyben több „elírás” is van. Emellett azt állítják, hogy az engedély kiadásakor értesítették a katasztrófavédelmet.

  • Erről újra megkérdeztük a Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmet, hiszen ez egy újabb anomália a történetben.

És most:

dr. Sükösd Tamás (Fidesz) közösségi oldalán bejelentette, hogy a bérlőnek kiadott hulladékgazdálkodási engedély miatt közigazgatási pert indítanak. Megköszönte az észrevételeket, és közölte, céljuk, „hogy hulladék kereskedelmi engedélye se legyen senkinek a területen.” A keresetlevél tartalmáról per-taktikai okokból nem adott bővebb tájékoztatást. Sárbogárd polgármestere azonban megígérte: azt a hulladék-kezeléssel kapcsolatos tevékenységet – tehát amikor a hulladék nem a zárt csomagolással, hanem a külvilággal érintkezik – meg tudják és meg is fogják akadályozni. Közölte: ilyen tevékenység nem folyik a területen jelenleg és engedélye sincs rá senkinek.

Tordai Bence pénteken sajtótájékoztatón mutatta be azt a CB Engineering Kft.-nek szóló engedélyt, aminek tartalmáról és az abban található „elírásokról” már a Hírklikk is írt. Az ellenzéki politikus bejelentette, büntető eljárást kezdeményeznek a bérlő ellen, amiért 10 ezer tonna veszélyes akkumulátort és egyéb veszélyes és nem veszélyes hulladékot akar elhelyezni, illetve azzal kereskedni védendő övezet, lakóházak szomszédságában. Illetve azért, mert a sárbogárdiak törvényben garantált jogát sárba taposták, amikor nem tájékoztatták őket arról, hogy mit akar csinálni a lakóövezet mellett a koreai cég, és nem tették lehetővé, hogy a döntéssel kapcsolatban elmondják véleményüket. A frakcióvezető elmondta, hogy személyesen is megbizonyosodott arról, mi van a raktárban a telephelyen, amikor a nyitott sorompón és a nyitott raktárajtón bement.  

Kapusi Péter bejelentette holnaptól négy napon keresztül aláírásgyűjtést szerveznek „Nem akarunk akku-szétszerelőüzemet Sárbogárdon!” címmel.

Lapunkhoz közben megérkezett a Fejér Vármegyei Katasztrófavédelem újabb válasza, amelyben arra a kérdésünkre reagáltak, hogy miért nem folytattak eljárást az akkuügyben, ha a Fejér Vármegyei Kormányhivatal a CB Engineering Kft-nek adott engedélyében leírták, hogy a határozatot elküldték a katasztrófavédelemnek is?

„A február 15-én Önnek megküldött tájékoztatást megerősítem, a megkeresésében foglalt tevékenységre vonatkozóan a katasztrófavédelem hatáskörét érintő eljárás nem indult a Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon. A más hatóság által saját hatáskörben lefolytatott eljárásról érkezett, és az érdemi döntésről kapott tájékoztatás nem jelenti azt, hogy az igazgatóságon is lett volna eljárás. 

Ugyanakkor a 2024. február 19-én a kérdéses telephelyről a Facebook-on közzétett fényképek és bejegyzés tartalmát az igazgatóság közérdekű bejelentésként értékelte, és a panaszokról, a közérdekű bejelentésekről, valamint a visszaélések bejelentésével összefüggő szabályokról szóló 2023. évi XXV. törvény előírásainak megfelelően, 2024. február 20-án soron kívüli helyszíni vizsgálatot tartott. 

A helyszíni vizsgálat megállapításai alapján az igazgatóság a hatáskörébe tartozó intézkedéseket haladéktalanul meg fogja tenni” – közölte a Fejér Vármegyei Katasztrófavédelem tűzoltó százados szóvivője, Szabó-Bisztricz Anett.

A Hírklikknek eljuttatott információk és fotók mögött az az Orosvári Zsolt áll, akit lapunk olvasói már jól ismernek. Ő az a sárbogárdi férfi, aki megszervezte az „Ágyat az anyukáknak!” mozgalmat, majd klíma berendezéseket is vitt a gyerekkórházakba, és két lányát egyedül nevelő rokkantként 300 ezer sorstársát is képviseli a magyar állammal szemben. És akinek a háza is a Jüllich Technology Zrt. telephelyének a közelében áll.

Orosvári Zsolt szerint a jelenlegi tények ismeretében az ügy már felveti azt a kérdést, hogy a Fejér Vármegyei Kormányhivatal szakszerűen és alaposan járt-e el akkor, amikor olyan helyen adott bérlőnek engedélyt, ahol a szakhatóságok még nem is jártak. Véleménye szerint dr. Tanárki Gábor főispánnak belső vizsgálatot kell folytatnia azért, hogy feltárja az engedéllyel és a működéssel kapcsolatos esetleges anomáliákat, szabálytalanságokat és neki kell megtennie a szükséges intézkedéseket is. Amennyiben eljárási hibát találna és a telephely működésével kapcsolatos problémák merülnének fel, akkor Tanárki Gábornak joga van felfüggeszteni vagy akár vissza is vonni a telephely működési engedélyét. Ezért Orosvári Zsolt közérdekű panaszbejelentéssel fordul a főispánhoz és jelenleg azon dolgozik, hogy a zöldpárti képviselőt, Tordai Bencét és a CB Engineering Kft. képviselőjét egy asztalhoz ültesse.