Érik az újabb Volán-sztrájk, 60 százalékos támogatottságnál lép a szakszervezet

HírKlikk 2023. december 29. 09:25 2023. dec. 29. 09:25

Egyes városokban eltérő mértékben, de a Volánbusz dolgozóinak 20-40 százaléka már visszajelezte, hogy támogatja a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (Szaksz) bérharcát, és kész sztrájkolni, ha a munkáltató kedvezőtlen béremelési ajánlatot tesz

Dobi István, a szervezet elnöke a Népszavának elmondta: ahol most 40 százalékos a támogatottság, ott biztosan meglesz a 60 százalékos összefogás, ahol 20 százalékos, ott „rá kell kapcsolni”.

Mint mondta, az ünnepek alatt lassult a támogatói aláírásgyűjtés, de január elején folytatódik az akció, a tervek szerint január 10-éig, de ha szükséges 16-áig. Azért addig, mert a munkáltató azon a napon közli majd a jövő évi bérfejlesztési ajánlatát. Az ajánlat és a sztrájk támogatottsága alapján dől majd el, hogy lesz-e újabb két napos munkabeszüntetés január 28-án és 29-én.

Dobi korábban kijelentette, csak abban az esetben ad ki egy következő sztrájkfelhívást és kezdi meg annak megszervezését, ha a 17 ezer autóbuszvezető legalább 60 százaléka egyetért a bérköveteléssel és részt is vesz az esetleges következő munkabeszüntetésben.

A szakszervezeti vezető szerint a dolgozók értik és megértették, mi a tét: ha nem állnak a Szaksz küzdelme mellé, akkor ő „kitáraz”, és marad az, amit több ágazati szakszervezet képvisel: a tárgyalásnak nincs alternatívája, vagyis a munkáltató bármit ajánl, nem lesz nyomásgyakorlás.

December 10-11-én az elégséges szolgáltatás biztosításával már tartottak kétnapos sztrájkot a Volánbusz dolgozói. A szakszervezet szerint akkor a munkavállalók körülbelül 65 százaléka támogatta a nyomásgyakorlást, a Volánbusz viszont azt közölte: a vártnál kisebb volt az összefogás, a teljes dolgozói állomány 14 százaléka vett részt az akcióban. Az igazság nem derült ki, mert – ahogy Dobi István fogalmazott – letiltották a Volánbusz központjában az adatszolgáltatást, nem mondta meg a cég, pontosan hány járat maradt ki a két nap alatt.

Forrás: Népszava


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom