Ez volt az év: augusztusi gyomrosok

HírKlikk 2023. december 28. 14:30 2023. dec. 28. 14:30

Sorozatunkban bevallottan nem a teljességre törekedve, hanem az általunk a leginkább fontosnak és jelzésértékűnek tartott belpolitikai, gazdasági és a magyar kormány külpolitikai mozgását vezérlő, érintő, befolyásoló történéseket idézzük fel.

Kis túlzással a világpolitika nyaralni ment augusztusban. Két űrbéli esemény ( az orosz Luna 25 leszállóegység Holdba csapódása, és a Csandraján 3 indiai úrhajó sikeres landolása földünk égi kísérőjén) mellett a világ figyelmét az keltette fel igazán, hogy rejtélyes körülmények között Oroszországban, a Tveri területen lezuhant egy magánrepülőgép, amelynek utaslistáján Jevgenyij Prigozsin, a Wagner csoport lázadásának vezetője szerepelt, további nyolc emberrel együtt. Azt mindenki elkönyvelte, hogy Putyin elnök végleg leszámolt ellenfelével, de hogy ez miképpen történt, arra máig nincs elfogadható magyarázat. Egyesek szerint kézigránát robbant a fedélzeten, amelyet még a hangárban csempésztek be a csomagok közé, de van olyan változat is, mely szerint rakétatalálat érte a repülőgépet.

Itthon azért sok minden történt. Két év és két hónap lezárás után újra átadták a forgalomnak a felújított Széchenyi Lánchidat, amelyen azonban csak a gyalogosok, a kerékpárosok, a taxik és a buszok közlekedhetnek. Arra hivatkozva, hogy a személyautókat kitiltották, és erről korábban nem volt szó, a kormány nem hajlandó kifizetni a költségekhez korábban megígért hatmilliárdot mind a mai napig

Augusztus 10–én nyújtott  be Karsai Dániel alkotmányjogász saját gyógyíthatatlan betegsége kapcsán keresetet a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához, mert álláspontja szerint az életvégi döntések meghozatalának, közkeletű nyelven az eutanáziánamagyarországi tilalma sérti az alapvető emberi jogokat. Ezzel kezdetét vette a Karsai vs. Magyarország per.

Különös mondatfordulattal értesítette a magyar állampolgárokat Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő arról, hogy az unióban a legmagasabb infláció csökkenésnek indult. Kijelentette: kapott egy gyomrost az infláció és térdre rogyott. Zárójelben csak annyit, hogy azóta is vonszolja magát, jelenleg 7,9 százaléknál tart és ahogy látható: továbbra sem fog elterülni…

Ha már a kormányszóvivő asszony nagy mondását idéztük, hasznos a férjétől is felidézni egy kijelentést. Ő ugyanis Szalay Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, aki bejelentette: „Embert várunk a vasra!”. Magyarán kezdő lövészeket szeretnének foglalkoztatni a harci járműveken, nem kevesebbért mint 600 ezres nettó fizetésért. Bolond az, aki a hipermarketekben az árufeltöltést választja a lövészdandár helyett, ezt a vak is látja. Amúgy ugyancsak a miniszterrel kapcsolatos az az augusztusi hír, mely szerint rabul ejtette a szép kilátás, ezért mennie kellett a Várból a Hadtörténeti Múzeumnak, hogy a miniszter beköltözhessen a patinás épületbe. 

A magyarok imádnak szalagot átvágni. Jól jellemzi ezt az az esemény, amikor hét ember adott át egy dűlőutat, köztük egy miniszter és egy államtitkár. Még jó, hogy hosszú volt a szalag, az átadók így nem maradtak szalagcsonk nélkül.

Fantasztikusan sikerült az atlétikai világbajnokság megrendezése, az egész világ bámulattal figyelte a küzdelmeket, magyaroktól ilyen hibamentes rendezést még nem lehetett látni. Az ide invitált diktátorok, autokraták és levitézlett exkormányfők élvezték a látottakat, kár, hogy az uniós vezetők távol maradtak…

Pesty László, az egykori liberális Fekete Doboz egykor liberális rendezője, Tusványoson telekürtölte az ellenzéki médiát, hogy karácsonyig nyilvánosságra hozza, hogyan gazdagodott meg néhány NER-lovag az utóbbi években, lesz itt majd nemulass! A nemulass azonban elmaradt, azóta sem történt semmilyen kiszivárogtatás, és Pesty is csendben maradt. Lehet, hogy fülest kapott arról, hogy ha nem áll le terveivel, akkor számára jön a nemulass!

Tusványos után tovább zakatolt a fideszes propaganda vonat, jött a Tranzit fesztivál Tihanyban, ahol Orbán Viktor is megjelent, Bohár Dániel, a megafonosok egyik vezéralakja „izzasztotta” meg. A miniszterelnök nem sokat pihent azokban a napokban, korábban Tucker Carlsonnak, a Fox News-tól kirúgott amerikai tévés személyiségnek adott interjút. A Tranziton Orbán elmondta: a magyar történelemből is az következik, hogy az országban legyen egy nagy, nemzeti, hosszú időre berendezkedő kormánypárt. „Akkor lesz tartós az uralom, ha mi tudjuk megmondani, hogy mi a jó és a rossz” – állította. Hozzátette: ehhez a kulturális intézményeket is uralni kell. Carlson egyébként, akit manapság Trump lehetséges alelnökjelöltjének is emlegetnek, nemes egyszerűséggel a következőket mondta David Pressmanről, Amerika magyarországi nagykövetéről, akit Orbán Viktor rendszeresen csak „Présembernek” hív. Carlson szerint Pressman egy féreg, nem is diplomata, hanem egy politikai aktivista.

Augusztusban derült ki, hogy mintegy 27 milliárd forintot érhet a Superyachtfan.com internetes oldal szerint az a jacht, amelyről Németh Dániel fotós, akit korábban Pegasussal is megfigyeltek, épp akkor kattintott el pár felvételt, amikor Várkonyi Andrea, Mészáros Lőrinc felesége kinn volt a fedélzeten. A Rose d’ Or nevű hajót pár hónappal korábban szállította le a gyártó, és egy magyar lízingcégen keresztül tulajdonolják. A kormányinfókat tartó Gulyás Gergely miniszter a hír hallatán nem tapsikolt örömében, és nagyobb szerénységre szólított fel.

Augusztus 20-án ezúttal rendben lement Európa legnagyobb tűzijátéka, a kormányt ebben a nehéz gazdasági helyzetben is a „kenyeret és cirkuszt a népnek” mondás vezérelte. Újra voltak magas rangú külföldi vendégek, volt itt nagy tülekedés türkökből és levitézlett, szomszédos országbeli politikusokból. Gulyás Gergely a kormányinfón a megjegyzésekre azt válaszolta: Magyarország szuverén állam, azt hív meg, akit akar.

Szuverenitásunkat mi sem jelzi jobban, mint az, hogy noha Oroszországban egy új orosz történelem tankönyv fasisztának nevezte az '56-os forradalmárokat, semmilyen kormányzati elhatárolódás nem történt. A külügyminisztérium szerint erről a kérdésről nem is érdemes vitázni. Erre hivatkozással nem kérették be a Bem térre Oroszország budapesti nagykövetét. Annak ellenére sem, hogy Kövér László, az Országgyűlés elnöke egy más kérdés kapcsán kifejtette: tart a kommunizmus újjáéledésétől.

Az év korábbi botrányairól ittitt, ittitt , ittitt és itt olvashatnak.

Forrás: Hírklikk