Gulyás „minister"

Dr. Dávid Ferenc       2021. március 28. 11:30 2021. márc. 28. 11:30

Gulyás Gergely – „A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetéről, avagy miért káros, ha egy érdekképviselet ellenzéki pártnak képzeli magát” címmel – rövid jegyzettel állt elő közösségi oldalán. Nem hagy kétséget a kancellária miniszter: az ellenzéki pártok folyamatos szidalmazása után új frontvonalat nyitott, és nekitámadt egy munkavállalói érdekképviseletnek is. 

Azzal kezdem, hogy nem szerencsés (és nem is illendő), ha a végrehajtó hatalom egyik vezető képviselője – politikai megfontolásból – megpróbál átminősíteni egy munkavállalói érdekképviseleti szervezetet. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) nyilvánvalóan nem ellenzéki tömörülés, hiszen tagságát a szakma (az ágazat) alkalmazotti állománya alkotja, ebből eredően sokféle világlátású ember szerveződött szövetségbe. A kormánynak nem az a feladata, hogy pártnak nyilvánítsa a dolgozói érdekképviseleteket, hanem az, hogy tárgyaljon velük, és az, hogy lehetőség szerint jussnak egyezségre is.

A PDSZ hosszú ideje követeli, hogy a pedagógus társadalom vakcina igénylő regisztrált tagjait a lehető leggyorsabban oltsák be. Álláspontom szerint ez teljesen jogos igény még akkor is, ha köztudott, hogy sokáig oltóanyag-hiány volt tapasztalható, ebből eredően sorrendet kellett felállítani. A gazdaság szempontjából is rendkívül fontos, hogy a gyerekek „védett” tanárok közé járjanak. Érthetetlen volt a szakszervezet számára (bevallom, számomra is), hogy a kormány miért halogatja az oktatási ágazat dolgozóinak oltását, miért nem sorolja őket előre az oltandók listáján? Végül nagy nehezen csak eljutottak/eljutottunk odáig, hogy április 10-ig az ágazat munkavállalói megkapják az első dózist.

A központi döntés értelmében, április 19-én nyitnak az iskolák. Eddig úgy tudtuk, hogy az első oltás-felvételt követően két-három hét szükséges a részleges védettség kialakulásához, viszont a később regisztráló pedagógusok csak április 8 és április 10. között kapnak szúrást. Esetükben tehát nincs meg a minimális megkövetelt időszak, alig több mint egy hét a vakcinálás és a nyitás közötti idő. Joggal morgolódik tehát a szakszervezet, és késedelmesnek illetve átgondolatlannak tartja az eljárást, a meghirdetett szabályt. Családi tapasztalatom alapján, a második dózis felvételére a Sinopharm-nál négy hét, a Pfizer-nél öt hét, az AstraZeneca-nál nyolc-tíz hét. A teljes védettség tehát a pedagógusok esetében a félév utolsó hónapjára várható, ami belenyúlik a nyári szünetbe.

Gulyás szerint: „a szakszervezet kérésének teljesítése után is a kormányt szidalmazza, és a tanárokat próbálja – egyébként sikertelenül – az iskolák több mint három hét múlva esedékes nyitása ellen hangolni. Ez ékes bizonyítéka annak, hogy a PDSZ-nek mind az iskolai oktatás, mind az általuk képviselt tanárok másodlagosak. Az elsődleges a kormánnyal való konfliktuskeresés. A járvány legnehezebb időszakában is. Ez egyszerre felelőtlen és sajnálatos.”

Szerencsésebbnek tartanám, ha a kormány és Gulyás Gergely nem a szakszervezet besorolásával foglalkozna, hanem a járványvédelemmel. A hozzám eljutott hírek azt igazolják, hogy van még tennivalójuk, hiszen tombol a pandémia harmadik fázisa. Egyébként a miniszter szó a latin ’minister’ szóból származik, jelentése szolga, segéd. Korszerű értelmezésben a miniszter a kormány tagjaként a közügyek szolgája, feladata a közösség életkörülményeinek javítása. Üdvös lenne, ha a kancellária miniszter felelősségteljes munkáját ennek szellemében végezné, és nem a pedagógus társadalom érdekképviseleti szervezetét ostorozná.