Hadházy lecsukatná Bige Lászlót

Németh Péter 2021. március 31. 09:51 2021. márc. 31. 09:51

Nem tudom, lesz-e bármilyen következménye Bige László Gulyás Mártonnak adott interjújának, tartok tőle, hogy semmilyen. A leggazdagabb magyarok közé tartozó vállalkozó jelenleg házi őrizetben van, bokáján nyomkövetővel várja, hogy az ellene folyó eljárások – három is van belőlük – befejeződjenek. Megalázó, mondja Bige a riportban, és azt is hozzáteszi, a dolog nem maradhat következmények nélkül.

Voltaképpen nincs min meglepődnünk, nem hathat ránk a meglepetés erejével, hogy az államapparátus szinte teljes erejével rámozdult Bigére, hat állami szerv lépett fel ellene, és afelől sem hagy kétséget, hogy mindez Orbán Viktor kérésére, jóváhagyásával történhetett meg. A milliárdos, aki vállalkozásai mellett pénzügyi tranzakciókat is lebonyolít – helyenként tízmillárdokat kockáztatva – a beszélgetés alapján már több, mint egy évtizede útjában áll a hatalomnak, valamint az OTP vezér Csányi Sándornak, ennek „köszönheti” meghurcoltatását, és azt, hogy börtönbe akarják csukni.

Itt és most nem térnék ki az interjú egyéb részleteire, sok érdekes és elemzendő elemet tartalmaz az egy órás, szerkesztett anyag, de összességében azt is mondhatjuk: nem tudtunk meg többet az Orbán-rezsim lényegéről, mint amennyit eddig is tudtunk, és amit Magyar Bálint könyve, a közel egy évtizede publikált Magyar polip bemutatott. Annak hallhattuk egy közvetlen szereplő előadásában a lenyomatát, hogy ez a rendszer velejéig romlott, korrupt, és – ráadásul – bosszúálló. Ha nem adod, amire szemet vetett, vagy akadályozod a szerzést, akkor hosszú bírósági procedúrának nézel elébe.

Ismétlem: bár tartalmaz jónéhány konkrétumot is Bige előadása, a rezsim működéséről nem jutunk olyan új információhoz, amely a megvilágosodás erejével hatna ránk. Mégis fontos az interjú, mert minden egyes konkrét elbeszélés rávilágít arra, hogy milyen világban élünk. És talán abban is segít, hogy meggyőzzön néhány kétkedőt: változtatni kell. A változtatáshoz pedig minden egyes emberre szükség van.

Nagyjából ez az, amiben egyetértünk Hadházy Ákossal.

Hogy hogy jön ide a független országgyűlési képviselő? Nos úgy, hogy Hadházy, akinek a tényfeltáró munkáját a magam részéről nagyra becsülöm, valamiért fontosnak tartotta, hogy úgy kommentálja a Bige-Gulyás interjút, hogy abból inkább negatív, vagy – szerintem – rossz következtetéseket vonjon le.

Íme a képviselő posztjának két pontja:

– BigeLászló szenvtelenül bevallotta, hogyan vesztegette meg a kormányt/Fideszt Kubatov Gáboron keresztül: kérésre százmilliókat fizetett az FTC-nek azért, hogy neki kedvező adószabályokról hozzanak törvényt. Ha az ügyészség nem fideszes lenne, most hivatalból azonnal eljárást kellene indítani emiatt. Kíváncsi vagyok, hogy ez meg fog-e történni, jómagam szorosan nyomon fogom követni a vallomás következményeit és az ellenzéknek is ezt javaslom.

– Az ellenzék ennek ne örüljön, sőt, jobban teszi, ha meg sem hallja! Láttuk már, milyen az, ha csak egy kiugrott nagyvállalkozó atombombáiban és pénzügyi segítségében bízunk. A valóság most is az, mint mindig, amikor külső segítségtől (EU, Amerika, különféle nagyvállalkozók) várjuk, hogy megoldódjanak a dolgok. CSAK MAGUNKRA SZÁMÍTHATUNK! NEM AZ A KÉRDÉS, HOGY EGY NAGYVÁLLALKOZÓ KIÁLL-E NYÍLTAN AZ IGAZUNKÉRT ÉS HAJLANDÓ-E TENNI ÉRTE, HANEM AZ A KÉRDÉS, HOGY LESZ-E TÖBB TÍZEZER MAGYAR EMBER, AKI HAJLANDÓ AKTÍVAN TENNI A VÁLTOZÁSÉRT.

Nem gondolnám, hogy ebben a helyzetben, amiről már a fentiekben is írtam, valóban az a helyes következtetés, hogy az ügyészségi eljárást követeli Hadházy. Hiszen pontosan tudja, hogy a Polt Péter vezette szervezet is fontos, ha nem a legfontosabb része a rendszernek. Teljesen értelmetlen tőle bármilyen lépést követelni, mert, ha meg is tenné, a végeredmény előre borítékolható lenne: vagy nem tesz semmit az ügyészség, vagy látszat eljárást indít, vagy közli, hogy Bige hazudik, nem úgy történt, nem azért törölték el az adót, hogy ő cserébe pénzt adhasson a Ferencvárosnak. Ki tudja, hány leleplező írás született eddig az állami pénzek törvénytelen átcsatornázásáról focicsapatokhoz – gondoljunk csak a felcsúti milliárdokra –, mégsem történt soha semmi. Nem azt mondom, hogy nem kellene tenni, de most ennél sokkal fontosabb, ha valaki hajlandó a történtekről beszélni. Ráadásul olyasvalaki, aki maga is szereplője volt az ügynek, nem csak úgy hallotta, mesélték neki. Bige őszinte elbeszélését nagy hiba lenne most azzal „honorálni”, hogy ügyészségi eljárást követelünk; tudjuk, annak is csak ő lehetne a kárvallottja.

És igen: az fontos, hogy egy ilyen ember vállalta, odaül a kamrák elé és viszonylagos őszinteséggel feltárja mindazt, amit vele a hatalom művelt. Hadházy azt mondja: ne örüljön az ellenzék, mert hamis illúziókat ébreszt, ha a kiugrott nagyvállalkozó szavaira támaszkodik. Mondja ezt Simicskára utalva; akkor is nagyot kellett csalódni.

Mi tagadás: nagyot kellett csalódni, Simicska végül nem hozta el az „atombombát”. Azt üzeni Hadházy az ellenzéknek, hogy ne a külső segítségben bízzon, csak saját magában bízhat. Hiába reméli, hogy Bige – ha erre szüksége lesz – dokumentumokat fog bemutatni, az ellenzéknek kell megdolgozni a váltásért.

Hogy Hadházy úgy beszél ebben a posztban, mintha ő maga nem lenne az ellenzék része, azt tekintsük fogalmazási hibának. Azt azonban már nehéz annak tekinteni,. hogy Bigét egyfajta külső erőként említi. Vajh miért lenne az? Miért képez a magyar társadalmon belül külön kasztot az ellenzék?Kétségtelen: nem abban kell bízni, hogy majd Bige László pénzén és információi alapján lesz kormányváltás Magyarországon. De minden egyes ember, aki hajlandó beszélni nyíltan a vele történtekről és hajlandó tenni is azért, hogy ez a diktatúrába hajló hatalom eltűnjön, nem tekinthető „külső” erőnek. Pontosan attól remélhetünk pozitív változást, ha az emberek azt tapasztalják: nem kell félni, a társadalom megvédi az erőszakos rezsimtől őket. Ha végre eljutunk odáig, hogy a többi Bige László is megszólal, és elmondja a maga történetét.

Bige maga – ahogy hallhattuk tőle –, van olyan gazdag, hogy megküzdjön ellenük. Ám, ha úgy tekintünk rá, mint ahogy Hadházy – külső erőként –, csak azt sugalljuk: tőlünk aztán ne várjon támogatást. Legfeljebb feljelentjük.