Három lehetséges forgatókönyv Ukrajna biztonságának garantálására

HírKlikk 2023. július 6. 19:20 2023. júl. 6. 19:20

A NATO-nak egy éve van ugyan arra, hogy felvegye Ukrajnát a klubba, de a jövő heti csúcsértekezletnek mindenképpen megfelelő biztonsági garanciákat kell adnia Kijevnek, mert lehet, hogy 2024-ben jön Trump – hívta fel a figyelmet a The Times egyik legtapasztaltabb szemleírója, Roger Boyes.

Persze a szövetség tudja, hogy a háború megoszthatja, hiszen egy évig tartott, amíg a finnek beléphettek, és akkor még valamit csinálni kell Törökországgal, amely folyamatosan fúrja a svéd belépést, bár annak megvitatása nincs napirenden, hogy Ankarának egyáltalán helye van-e a szervezetben – írja Boyes a The Times előfizetői számára elérhető felületén.

Az ukránok meg vannak róla győződve, hogy rászolgáltak a hivatalos felkérésre. Annál is inkább, mert csakis az tudja elriasztani Putyint a tervétől. Egyes kormányok ugyanakkor attól félnek, hogy egy ilyen lépés csak még több erőszakra sarkallja a Kremlt. A zaporizzsjai atomerőmű felrobbantása olyan volna, mintha piszkos bombát dobna le. Szinte teljesen lehetetlenné tenné a békét.

A tagság elnyeréséig háromféle út kínálkozik, hogy Ukrajnának ne kelljen aggódnia a biztonsága miatt – olvasható az írásban.

  1. Izraelhez hasonlóan, a tagok felfegyverzik az ukrán hadsereget, együttműködnek vele az ország védelmében, hogy a potenciális ellenség meggondoljon bármiféle kalandot.
  2. Az USA kétoldalú biztonsági megállapodást kötne, úgy, ahogyan azt tette Japánnal és Dél-Koreával. Ám Washington vonakodik, mert ez igen sokba kerülne neki.
  3. Soknemzetiségű expedíciós erőt állítanának fel, brit vagy lengyel parancsnokság alatt. Ennek jelentőségét még egy olyan amerikai elnök sem tagadhatná teljesen, aki a bezárkózás híve.

Zelenszkij pár nap múlva ott lesz Vilniuszban, s figyelni fog – szögezi le az írás.