Hebegés esetén bajban lehet a rendszer

Sebes György 2021. április 13. 16:26 2021. ápr. 13. 16:26

Miután a Közép-európai Egyetemet sikerült kipaterolni Budapestről, most már jöhet a kínai Fudan Egyetem. A kettő persze nem függ össze egymással, csak annyiban, hogy a magyar törvényeket lehetőleg be kell tartani. Ez volt Szijjártó Péter mondandójának lényege is egy interjúban. Éppen csak azt nem említette, hogy nincs itt semmi látnivaló, tessék továbbmenni. 

Érdemes megnézni, amikor Szijjártó Péter interjút ad. Ő maga személyében jelképezi a nemzeti együttműködés egész rendszerét. Kérdezzenek tőle bármit, azonnal kész a válasszal. Egy pillanatig sem nyökög, látszólag nem is gondolkodik. Mindig magabiztos. Lényegében egy német szóval lehet a jelenséget jellemezni: schlagfertig. A szótár szerint – ha megpróbáljuk lefordítani – ez azt  jelenti: talpraesett. Netán sima beszédű. Esetleg frappáns. Valóban, mindez illik Szijjártóra. De talán az sem véletlen, hogy a szótárban szerepel még egy szó a fordításhoz: schlagfertig. Talán azért, mert nem kell ezt túlmagyarázni.

Hősünknek jó iskolája volt. Orbán Viktor mellett pallérozódott. Évekig ő volt a szóvivője. Elmondta, amit a vezér akart. Érdemei elismeréséül már évek óta ő Magyarország külgazdasági és külügyminisztere. Azóta nemcsak befelé képviseli a főnök akaratát, hanem a nemzetközi színtéren is. A pávatáncos megkettőzése. 

Hétfő este 17 percen keresztül válaszolt Rónai Egon kérdéseire az ATV Egyenes beszéd című műsorában. Nem került meg egyetlen kérdést sem, mondta szinte megállíthatatlanul azt a propaganda-dumát, amit nem csupán betanult, hanem láthatóan teljes szívvel képvisel. Többek között beszélt a neki is köszönhetően egyre gyümölcsözőbb kínai kapcsolatról is. Ami most már nem csupán koronavírus elleni vakcinák érkezésében nyilvánul meg, hanem egy – a hatalom számára – reménybeli kínai egyetem budapesti térnyerésében is. „Butaság lenne kihagyni egy ilyen lehetőséget” – többek között e szavakkal is érvelt a kihagyhatatlan üzlet mellett. 

A riporter e ponton nem kerülhette meg a kérdést, hogy ha a Kínai Kommunista Párt felügyelete alatt álló intézményt beengedik Magyarországra, akkor vajon mi volt a baj a Közép-európai Egyetemmel, a CEU-val. Úriemberek egymás között a jelek szerint nem emlegetik Soros György nevét, hiszen köztudott, elsősorban ő volt a baj ebben az ügyben. Szijjártó tehát elmondta, a CEU esetében sem a szakmai megítéléssel volt probléma, hanem azzal, hogy egy magyar jogszabály alapján nem adhatott volna ki külföldi diplomát. Azt valahogy elfelejtette megemlíteni, hogy azt a törvényt – nem véletlenül nevezték a köznyelvben lex CEU-nak – éppen azért fogadtatták el a parlamenti kétharmaddal, hogy el lehessen üldözni az intézményt. Bár a miniszter szerint nem is lett elüldözve, hiszen ott van az épülete a Bazilika mellett. 

Mondhatnánk, az idő megszépíti az emlékeket, meg azt is, hogy mindenre azért még egy ilyen schlagfertig miniszter sem emlékezhet. De itt természetesen nem erről van szó. Szijjártó pontosan tisztában van azzal, amit tudnia kell. Valamint azzal is, amire egy-egy ügyben felépítik a teljes kommunikációs stratégiát – mert nyilvánvalóan van ilyen –, hogy félrevezethessék a közvéleményt. Ha kell, ködösítenek, hazudnak, vagy csúsztatnak, mikor mire van szükség. A megmondóemberek némelyike elég átlátszóan mondja fel a leckét – nem így Szijjártó. Ő egyenesen a nézők és a kérdező szemébe néz, és már szinte hihetően adja elő a kötelezőt. Nem véletlenül van azon a poszton, ahol. 

Hogy itt magas szintűnek vélt politikai érdekek játszanak Kína kapcsán? Hogy a diplomata-képzés esetleg mást is jelent (netán titkosszolgálati tanulmányokat)? Kit érdekel. A nyilatkozót biztosan nem aggasztja. Ahogy a CEU sorsa sem. Hogy ott nyugati szintű tudásra tehettek szert a hallgatók anélkül, hogy ki kellett volna mozdulniuk Budapestről? Hogy a politikának nem kellene beavatkoznia a tudományos kutatásba? Hát az Akadémia esetében sem volt ez rendező elv, miért viselkedtek volna másképpen egy egyetemmel? Érdekelte őket, hogy az EU Bírósága szerint a lex CEU ellentétes az uniós joggal és ezért elrendelte a megsemmisítését is? A lényeg az, hogy ha kell, mindent meg tudnak magyarázni. Túl ezen, pedig azt csinálnak, amit akarnak. Tőlük aztán tiltakozhat bárki, vagy oda sem figyelnek, vagy netán bebizonyítják, hogy baloldali, liberális, főképpen pedig magyarellenes összeesküvésről van szó. 

Érdemes figyelni Szijjártó Péterre. Ha egyszer elkezd hebegni, netán egy nagy levegőt vesz, az lesz a legjobb jele annak, hogy bajban van a rendszere.