Hurrá! Üzbegisztánba is szabad az út!

Bánó András 2021. július 24. 12:45 2021. júl. 24. 12:45

Az utóbbi időben már lerágtam a körmömet. Hetek óta nem érkezett hír arról, milyen újabb ország fogadja el – természetesen kölcsönösségi alapon – a magyar védettségi igazolványt. Képtelenebbnél képtelenebb elméleteket állítottam fel, mi lehet a késlekedés oka, de egymás után mindegyiket elvetettem. És most végre, szombat reggel megérkezett a várva várt hír: megvan a huszadik ország, Üzbegisztánba is mehetünk védettségi igazolvánnyal, és az üzbégek is jöhetnek ilyennel hozzánk, ha amúgy van nekik ilyen. Idegtépő tárgyalások lehettek ez ügyben, a külgazdasági és külügyminiszter kikapcsolódásként a debreceni Campus fesztiválra is elment, hogy jót fotózkodjon Curtissel, lássák a magyar fiatalok, hogy a miniszterük mennyire támogatja a könnyű műfajt. Bezzeg a magyar popzenéért felelős Demeter Szilárd csak ül a babérjain, esze ágában sincs fotózkodni Curtissel és a többiekkel. 

De vissza Üzbegisztánhoz. Fogalmam sincs, hogy a nyár derekán hány honfitársunk célozza meg ezt az országot nyaralási célból, csak gyanítom, hogy igencsak kevesen. Olvasnék is egy kutatást erről, amit a Nézőpont készít, de alighanem siralmas lenne az eredmény, márpedig ők csak sikereket szeretnek kutatni. Ezért arról sem készül felmérés, hogy vajon a magyarok hány százaléka elégedett azzal, hogy miközben a húsz ország között olyanok vannak, mint a Kazah Köztársaság, a Moldovai Köztársaság, Mongólia és a Zöld-foki Köztársaság, miért nem születik hasonló megállapodás a magyarok kedvelt úti és nyaralási célpontjának számító Ausztriával, Franciaországgal, Olaszországgal vagy Spanyolországgal?

A válaszra az nem lehet hivatkozási alap, hogy ezekbe az országokba uniós kártyával lehet utazni, hiszen a Cseh Köztársaság, Szlovákia vagy Szlovénia ugyancsak uniós ország, mégis van velük „védettségi” megállapodás.

Kíváncsian várom, mivel tud biztatni a közeljövőben a külgazdasági és külügyminiszter?

Talán azzal, hogy fontoljam meg, elutaznék-e mondjuk Indonéziába, Panamába vagy a Tonga szigetekre? Gyanítom, hogy a tárgyalások következményeként előbb eljuthatnék oda védettségivel, mint a Costa Bravára…

(A kiemelt képen Szijjártó Péter Üzbegisztánban...)