Indulhat a visszafizetés

Sebes György 2021. július 29. 08:10 2021. júl. 29. 08:10

Egyértelmű és súlyos visszaélést gyanít a Fidesz a momentumos Cseh Katalinnal kapcsolatban kirobbantott botrányban. Ezért azt követelik, fizesse vissza azt az összeget, amelyhez – állítólag – jogtalanul jutott. Feltételezzük, hosszú listájuk van azokról is, akik a saját köreikben – bizonyíthatóan – a rendszer kegyeltjei, s lesz is mit visszafizetniük.

„Könyörgöm, akasszuk fel”!. Szállóigévé lett a kiáltás Radványi Géza klasszikussá nemesedett, Valahol Európában című filmjéből. Egy gyerek követelte, és amennyire kegyetlenül hangzott, annyira humorosan is hatott.

„Mondjon le” (ejtsd: monnyon le), volt Torgyán József ugyancsak klasszikus mondata a Parlamentben, minden felszólalásában Horn Gyula miniszterelnöknek címezve. A képviselők egy idő után ezt sem tudták megfelelő komolysággal hallgatni.

„Fizesse vissza”! Ez a követelés még nem lett szállóigévé, csak próbálkozik vele a Fidesz kommunikációs igazgatója. Nem viccnek szánja, természetesen, de már érezhető, hogy ez sem kerüli el a sorsát. Hollik István nem akar senkit sem felakasztani, sem lemondásra késztetni. Nyilvánvalóan csak az igazságérzete mondatja vele ezt, valamint az, hogy megfeleljen a propaganda-szakosztály elvárásainak.

Mivel a Momentum európai parlamenti képviselője, Cseh Katalin családi cégei állítólag jogosulatlanul nyertek el uniós forrásokat. És ne jusson eszünkbe, hogy milyen érdekes, pont a lehallgatási és megfigyelési botránnyal egyszerre került napvilágra ez a – leleplezők szerint – korrupciós ügy, amely mindjárt „a baloldali kétszínűség iskolapéldája” is lett. És az se jusson eszünkbe, hogy az érintett az első pillanattól kezdve visszautasítja a vádakat, továbbá perrel fenyegetőzik.

Ha valóban jogosulatlanul jutottak a kérdéses összegekhez – és ez bizonyítást is nyer –, akkor igen, fizessék vissza az utolsó fillérig. Hollik igazgatónak és képviselőnek pedig bizonyára hosszú listája van arról, hogy ki mindenkinek és mit kellene visszafizetnie az utóbbi több mint tíz évből. Feltehetően már készül is rá, hogy szépen sorban nyilvánosságra hozza őket, mert az nem lehet, hogy csak a momentumos képviselőnek van – netán, esetleg – vaj a füle mögött.

Alig várjuk már, hogy kiderüljön, a nemzeti együttműködés rendszerének haszonélvezői mikor fizetik vissza azokat a pénzeket, amelyek a jóságos hatalom közreműködésével kerültek hozzájuk. Erről egyébként a K-Monitor és a TASZ tavaly szeptember óta rendszeresen megjelenő, de bizonyára kevesek által olvasott Korrupciófigyelő elnevezésű programja is beszámol. Azért indították, mivel terjed az állami korrupció és egyre több jel utal a jogállamiság leépítésére. Ez pedig már közpolitikai eszközzé emelkedett, amire a válságkezelés az utóbbi több mint egy évben kitűnő ürügyet is szolgáltatott.

Természetesen nem a járvány idején, hanem sokkal korábban kezdődött a kormány saját háttérállamának kiépítése. Jól mutatták e törekvést, hogy egyre több funkciót vontak el a decentralizált, választott, illetve autonóm szervektől, így az önkormányzatoktól és az egyetemektől. Hatásköröktől, funkcióktól és az ehhez társuló forrásoktól szabadították meg őket, de nem központosítottak, hanem épp ellenkezőleg, az államháztartáson kívülre szervezték ki az egészet. Nehogy véletlenül a 2022-es választás esetleges veresége után a Fidesz ne tudja hatalmát érvényesíteni mindenütt. A lényeg az, hogy a viszonyok, a kapcsolati hálók és a függelmi viszonyok átláthatatlanok és ellenőrizhetetlenek maradjanak a jog szempontjából, de biztosan szolgálják a jelenlegi rendszert, netán akkor is, amikor már nem lesz egyeduralkodó.

Hollik igazgató és képviselő – valamint az, aki megbízta, hogy követelje a visszafizetést – bizonyára tisztában van a helyzettel. A hosszú listán szerepelnie kell azoknak a vállalkozóknak, cégeknek és társulásoknak, amelyek csak és kizárólag a jelenlegi hatalomnak köszönhetik jólétüket és gazdagodásukat. Hiszen tudjuk, „a politikai hatalom megszerzése érdekében a politikusok és pártok sok mindenre képesek”. Igaz, az egyik kedvenc kormánypárti elemző ezt éppen Cseh Katalin és a Momentum kapcsán említette, de lám, pontosan illeszkedik ide is.

Már csak az a kérdés, mikor indul a visszafizetés. Mikor fizetik vissza az utóbbi tíz év nyertesei azokat az összegeket, amelyeket nem tisztességes módon szereztek? Mikor fizetik vissza azokat az anyagi és egyéb javakat, amelyek a hatalom birtoklása révén kerültek hozzájuk?

És mikor fizetik vissza a társadalomnak az eltékozolt tíz évet?