Kamara a fővárosért, főváros a vállalkozókért

Dr. Dávid Ferenc       2020. november 25. 07:34 2020. nov. 25. 07:34

Megéri okosan, szakmai érvek és a tények alapján tárgyalni. Így született meg a Fővárosi Önkormányzat és a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) megállapodása. Eszerint sem a főváros, sem a budapesti iparkamara nem támogatja a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke által tett javaslatot az iparűzési adó (IPA) felfüggesztésére (vagy megszüntetésére). A megállapodás szerint „bármilyen IPA elengedés csak akkor lehetséges, ha az az önkormányzatok számára egyidejűleg, és teljes mértékben kompenzációra kerül azok működési kiadásainak finanszírozására. Minden ezzel ellentétes javaslat súlyos problémákat jelent a gazdaság számára nélkülözhetetlen közszolgáltatások szempontjából.” (Karácsony Gergely)

1. Nagyra értékelem, hogy a főváros vezetése és a BKIK közös nevezőre jutott. A budapesti kamara kinyilvánította, hogy nem érdekelt az 1,7 milliós metropolisz kifosztásában, és nem partner a város letérdeltetésére indított kormányzati akció végrehajtásában. Az is előremutató, hogy a Fővárosi Önkormányzat – a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Alapítvány bevonásával – mikrohitelezéssel kívánja segíteni a nehéz helyzetben lévő kisvállalkozásokat. Egy közös vállalkozói kuponrendszer alapjaiban is egyezségre jutottak és a későbbiekben is szoros együttműködést terveznek. A BKIK megértette, hogy egy folyamatosan kirabolt és lerobbant településen nem alakítható ki vállalkozásbarát környezet, ezért nem is lehet érdekelt a gazdasági köztestület a főváros letérdeltetésében.

2. Mindenképpen figyelemre méltó, hogy a BKIK rövid időn belül két kérdésben is szembefordult a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával, illetve annak elnökével. A kisvállalkozók tételes adójára (kata) vonatkozó Parragh-féle – a vállalkozók számára hátrányos – elképzelés törvénybe iktatását ugyan nem sikerült meggátolniuk, de Nagy Elek, a BKIK elnöke egyértelműen elutasította az MKIK vezetőjének indítványát, és önálló szakmai javaslatot is kidolgoztatott a kata-szisztéma korrekciójára. Majd röviddel ezután – gondolom, kormányzati megbízásból – Parragh L. „elővezette” a helyi iparűzési adó fizetési kötelezettség felfüggesztését, majd annak törlését. A megyei kamarák (19) nem nyilatkoztak az ügyről (mondhatni, lapítottak), de a legnagyobb és legerősebb területi kamara (a fővárosi) nyíltan elhatárolódott Orbán Viktor gazdasági főtanácsadójának (P.L.) kidolgozatlan és káros kezdeményezésétől.  Az önálló jogi személyiséggel rendelkező BKIK tehát nem kíván szerepet vállalni a főváros kisemmizésében. Parragh most vakarhatja a fejét, a megyei kamarák meg elgondolkodhatnak, hogy talán érdemes lett volna bátran kiállni Győr, Pécs, Kaposvár stb. érdekei mellett. Még most sem késő.

Ügyesen és hitelesen lépett fel mindkét esetben a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara. Élve erejükkel és önállóságukkal, kiléptek a Parragh vezette MKIK árnyékából. A kata-korrekcióval és az iparűzési adóval kapcsolatos megnyilvánulásuk a budapesti vállalkozók érdekei szerint történt. A BKIK képviselői ezzel azt is bizonyították, hogy pontosan tudják: nem a kormányzati akarat végrehajtására szerződtek, hanem a fővárosi vállalkozók megsegítésére. Üdvös lenne, ha a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (és vezetése) a jövőben a politikai szerepvállalás helyett, inkább a gazdaság érdekeit szolgálná. Erre azonban – minden bizonnyal – még várnunk kell.