Kende Péter: a Fidesz csak a fenyegetettség érzését akarja elérni a szuverenitástörvénnyel

HírKlikk 2023. november 23. 17:40 2023. nov. 23. 17:40

A szuverenitástörvény szövege valószínűleg vagy nincs kész, vagy odaadtak Orbánnak egy 15 soros összefoglalót és ő visszalökte, mert nem tetszik neki, de ennél biztosan komplikáltabb dolog miatt adta vissza, amit nem volt egyszerű kijavítani. Így próbálta megfejteni a KlikkTV Mélyvíz című műsorában Kende Péter, hogy a sajtó azt írta, kész a Fidesz „szuverenitásvédelmi” törvényjavaslata, de az uniós tárgyalások miatt kivárnak a parlamenti benyújtással. A törvénycsomaggal azt akarják elérni, hogy példát lehessen statuálni azokkal, akik – Kocsis Máté frakcióvezető szavaival élve – „külföldi érdekekért elárulják a hazát”. 

Az ügyvéd elismerte, még az is lehet, amit Bóka János Európa-ügyi miniszter csütörtökön mondott, hogy a jogszabálytervezet vita tárgya. „A tervezet összefoglalóját megvitatták Brüsszelben, hogy lesz-e ebből balhé és azt mondták, hogy lesz, mint ahogy most már alig lép olyat a Fidesz, amiből nem lesz.” Kende Péter abnormális és nevetséges ötletnek nevezte a törvényt attól a Fidesztől, amely megállás nélkül beszél arról, hogy a határokon kívül élő magyarok ugyanolyan magyarok, mint mi vagyunk. „Most akkor mi van, ha erdélyi magyarok akarnak támogatni egy magyar pártot? Rosszul emlékeznék arra, hogy a Fidesz Szlovákiában, Szlovéniában, Szerbiában összevissza támogatott és támogat pénzzel, kampánnyal, focival, médiával mindenféle pártokat?”

Rámutatott, a fenyegetettséget akarják megteremteni, hogy legyen mindenki beijedve, érezze azt, hogy ebből baj lehet – mondta Kende Péter. „Én változatlanul nem értem, hogy mi a baj. Jött támogatás külföldről is, azt állítják az tilos, de nem pártról volt szó, a mozgalmak, szövetségek számára pedig nem tiltott. Karácsony 99 nevű szervezete is civil, nekik sem tiltott. Márki-Zayt sem tudták megfogni, beindítottak egy vizsgálatot, amelyet le is kellett állítani.”

Ez nem bűncselekmény – tette hozzá az ügyvéd, majd, ha lesz egy ilyen törvény, akkor minősíthetik a Btk. módosításával bűncselekménynek, egyébként nem az. De Rogán azt mondta, ehhez egy Alkotmánymódosítást is akarnak, de annak is döcög az előkészítése – tette hozzá.

2026-ban egy győztes ellenzéknek lenne lehetősége változtatni, de nem az Alkotmányt kell módosítani kétharmad nélkül – tért át Kende Péter arra, hogy kétharmad nélkül lesz-e esély megdönteni a Fidesz által megteremtett állami felépítményt.

Van egy sor olyan szervezet, ahol pusztán a személyek lecserélésével oldotta meg a Fidesz, hogy teljhatalma legyen, ilyen az Alkotmánybíróság, az ügyészség, a Kúria, az OBH – mutatott rá az ügyvéd. „Ezeket jogszabály nélkül vissza lehet csinálni, nem megy egyik napról a másikra, mire lejár egy-két alkotmánybíró mandátuma, ki kell várni. De fel lehet állítani ellenszervezeteket, ha valami nagyon nem működik. Persze először ezeket rá kell kényszeríteni arra, hogy működjenek, nemcsak törvényesen, hanem normálisan is, politikailag semleges módon és be kell lépni az Európai Ügyészségbe.”

A KlikkTV műsorát itt nézhetik meg.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom