Kösz a tippet Orbán úr, idén nem megyünk síelni

Föld S. Péter 2020. október 20. 06:30 2020. okt. 20. 06:30

Azt mondja a mi rajongva szeretett miniszterelnökünk, akinek minden bajunkra van legalább egy gyógyírja, és aki azt ígérte néhány héttel ezelőtt, hogy nyugodjunk meg, mert aki megbetegszik, azt meggyógyítják, szóval, azt tanácsolta Orbán Viktor, hogy a járványhelyzetre való tekintettel, ne tervezzünk utazásokat a síszezonban. Az utolsó órában szólt ez a drága ember. Már hetek óta mást sem teszek, csak utazásokon töröm a fejem, lapozgatom a katalógusokat, hová is menjek a síszezonban. De mostantól újból két lábon állok a földön, megfogadom a tanácsot, és az idén hanyagolom a hegyeket – ha rajtam áll, egyetlen métert sem fogok síelni. Több ezredes, kevesebb külföld!

Ja, az Adriára sem megyek jövő nyáron, heti hatvanmillió forintért bérelhető luxusjachtra nyaralni. Pedig oda is nagyon készültem, de most erről is letettem. Hotelt sem veszek a járványra való tekintettel, pedig azt is nagyon terveztem, éjt nappallá téve. Szerkesztőséget sem, hogy aztán másnap kirúgjam a teljes munkatársi gárdát.

Sok tervem volt, de a járvány mindet keresztül húzta. Vissza kell fognom a költekezéseimet, le kell tennem a tervezett fényűzéseimről, arról, hogy magasabb színvonalon éljek, mint amit a jövedelmi viszonyaim lehetővé tennének. Ha úgy vesszük, már majdnem úgy volt, hogy urizálni fogok, de aztán a járvány miatt, ez is kútba esett. Most agyalhatok látástól vakulásig, mivel üssem agyon az időt, ha már a meggazdagodás, vagy a gyarapodás nem jöhet szóba.

Talán az lesz a legjobb, ha megfenyegetem a színművészetis diákokat, és tanárokat, valamint a velük szimpatizáló színészeket, hátha megijednek tőlem, Azt mondom nekik, hogy ürítsék ki a termeiket és húzzák el a beleiket. Vagy fordítva.

Azon még hezitálok, hogy mit kezdjek Müller Cecília országos tiszti főorvos tanácsaival. Nem mintha kételkednék abban, amit mond, épp ellenkezőleg: nekem minden szava aranyat ér, ő mindig fején találja a szöget, nélküle talán még félember sem lennék. Nekem a legjobban az tetszett, hogy gyakran mossunk kezet, mert ez még tényleg soha nem jutott az eszembe. És az a gondolat is új volt, hogy csak akkor menjünk orvoshoz, ha egészségesek vagyunk, ha pedig megbetegedtünk, csak telefonon érintkezzünk az orvossal, nehogy őt is megbetegítsük, mert akkor még annyian sem lesznek, mint ahányan már most sincsenek. Ez a Müller Cecília egyre otthonosabban mozog a tévé kamerája előtt. Mondtam is az asszonynak, fogadjuk meg az intelmeit, és csak akkor menjünk ki a temetőbe, ha van halottunk. Csak úgy flangálni, nézelődni, korzózni halott nélkül – még csak az kéne!

Most legutóbb meg azt tanácsolta ez a kiváló doktornő, hogy együnk sok zöldséget és gyümölcsöt. Gondolom, arra célzott – egyébként igen helyesen –, hogy ezek egészséges élelmiszerek, teli vannak vitaminokkal és hasznos nyomelemekkel, erősítik az immunrendszert, ami nem egy hátrány, ha jön a Covid. Csak azt felejtette el a Müller Cecília megmondani, hogy honnan szerezzünk pénzt a zöldségekre és a gyümölcsökre. Mert ezek a termékek nagyon megdrágultak az utóbbi hónapokban, és azok a honfitársaink, akik nem a téli síelésen gondolkodnak, és még csak nem is egy adriai jachtos utazáson, a legkevésbé sem engedhetik meg maguknak ezt a fényűzést.

De azért köszönöm a jó tanácsot miniszterelnök úr, tényleg az utolsó pillanatban jött, már majdnem megvettem a pályaszállást valamelyik drága síparadicsomban. Csak még azt is jó volna tudni, hogy cinikusnak méltóztatik lenni a miniszterelnök úrnak, amikor a síelés elhalasztására próbálja rábírni a magyarokat, vagy tájékozatlannak. Tényleg nem tudja, hogy mi történik az országban, mekkora a nyomor, vagy tudja, csak nem érdekli.