Kurz teszt a laboratóriumban

Dr. Dávid Ferenc       2020. november 16. 14:19 2020. nov. 16. 14:19

Ausztria követné a példánkat: országos teszteléssel zárulhat a Lockdown. Országos teszteléssel zárná a háromhetes Lockdownt (zárlatot) a szomszédos Ausztria. A lakosokat december 6. után tesztelnék le tömegesen – hasonlóképpen, mint az elmúlt hetekben Szlovákiában. Ezt Sebastian Kurz osztrák kancellár jelentette be. (bumm.sk) Nincs tévedés: a szlovákiai magyar nyelvű hírportál úgy interpretálja az osztrák kancellár teljes körű szűrésre vonatkozó bejelentését, hogy a gazdag és fejlett Ausztria követi Szlovákiát. Két szomszédunk tehát lépett, illetve döntött a tömeges szűrésről.

Most, hogy legyőztük a vikingeket (2:1), ixeltünk a szerbekkel (1:1) és – reményeink szerint – hamarosan leverjük a török hordát is, így végre nyugodtan minden energiánkat a vírus ellen fordíthatjuk, mivel az idén már nem vonja el többet a nép figyelmét a nemzeti tizenegy heroikus küzdelme. Szoboszlai visszatér Salzburgba, Gulácsi Péter és W. Orban (nem Orbán V./!/) már Lipcsében van, a magyar NB1 pedig továbbra is csordogál a maga medrében; e területen izgalomra nem sok okunk van.

Szóval, most már arccal a vírus felé! Idézzük fel országunk vezetőjének az elmúlt hónapokban szállóigévé nemesült mondatait:

„Szerencsénk van ugyanakkor, mert Olaszország és Magyarország között van egy ország. Úgy hívják, Ausztria. A helyzet úgy áll, hogy mindenki sötétben tapogatózik, de ők előttünk tapogatóznak a sötétben, ezért én laboratóriumként tekintek Ausztriára, nem fenyegetésként. Tehát ha ők ott oldanak bizonyos tiltásokat, és próbálkoznak az élet normális menetéhez való visszatéréssel, akkor azt figyelni kell, jegyzetelni kell, elemezni kell, tanulni kell belőle, és ami beválik, azt szabad átvenni. Örüljünk, hogy egyszer végre nem mi vagyunk a kísérleti egerek.”

A napokban viszont a sógoroknál keményen szigorítottak és elrendelték a tömeges szűrést. Teljesen elbizonytalanodtam: lehet, hogy Ausztriában jobb dolga van a kísérleti egérnek, mint nálunk a házi macskának? Az osztrák nyugdíjasok és munkavállalók sorsát nem hozom ide, mert az kétségbeesett nyávogásomhoz vezetne. De komolyra fordítva: a szigorú zárlat után, de még karácsony előtt, tömeges tesztelést tervez Kurz kancellár, aki pozitív példaként hivatkozott Szlovákiára, amely az elmúlt hetekben letesztelte az ország lakosságának nagy részét, és ezáltal el tudtak különíteni sok tünetmentes, de fertőzött embert. Az osztrák stratégia még nem tisztázott teljesen, nem tudni, hogy a teljes népességet vagy csak egyes csoportokat vizsgálnak majd. Kurz elmondta, hogy „csak így tudjuk a karácsonyt és a karácsony előtti időszakot megmenteni, és óvatosan, de méltóan együtt ünnepelni”. Csak halkan cincogom: nekem ez a kancellári hozzáállás rendkívül szimpatikus.

Mi mást is kérhetnék a Mikulásra, mint azt, hogy kövessük az osztrák példát! (Nem írhatom a szlovákot, mert ott „gyanús” liberális-zöld asszony a köztársaság elnöke). De, ha a nyugati szomszédban a kísérleti egerek békésen ünnepelhetnek, akkor hadd legyen már nekünk is nyugodt, boldog karácsonyunk!