Lázár Orbán hátán kapaszkodna vissza a nagypolitikába

Föld S. Péter 2021. április 15. 10:59 2021. ápr. 15. 10:59

Orbán Viktor nem lehet nyugodt, amiért Lázár János alaposan megdicsérte. Az egykori kancelláriaminiszter, aki 2018-ban a vásárhelyi végekre száműzetett, azt nyilatkozta az MFornak, hogy Orbán Viktor örök. Látszólag hűségnyilatkozatról van szó, ám Lázár valójában nem Orbánt dicsérte, hanem az ilyen és ehhez hasonló nyilatkozataival igyekszik magát visszarajzolni a politikai térképre, és arról győzködi Orbánt, hogy rá minden helyzetben lehet számítani, mert hűséges katonája a NER nevű hadnak.

Lázár János, amint arról a Hírklikk is írt, nemrégiben arról beszélt a Rádió 7 műsorában, hogy a keleti vakcinák hatszázezer magyar ember életét mentették meg, miközben a nyugati oltóanyagok körüli késlekedés húszezer magyar ember halálát okozta. Most ne ragadjunk le annál, hogy mennyi ennek a kijelentésnek az igazságtartama, mert nyilvánvaló, hogy amit Lázár állított, az köszönőviszonyban sincs a valósággal.

Nem is azért mondta, hanem mert jelezni szerette volna, hogy létezik. Ne tessék őt leírni, épp ellenkezőleg, tervei vannak, számolni kell vele, itt van. Vagyis, kéretik nem elfelejteni, hogy van egy Lázár János nevű ember, aki valamikor majdnem akkora hatalmasság volt, mint Orbán Viktor, de épp az lett a veszte, hogy túlságosan nagyra nőtt, és emiatt kegyvesztett lett. Ám még nem tett le arról, hogy visszatérjen a politika centrumába.

Lázár jelenleg a Szeged és Hódmezővásárhely közötti vasút-villamosért és a mezőhegyesi ménesbirtokért felelős kormánybiztos, mindemellett 57 millió forint értékben vásárolt földeket a vadászkastélya környékén, ahol előbb növénytermesztéssel foglalkozna, később állattenyésztéssel.

Miközben tehát egyik szavával a majdani visszatérését készíti elő, más kijelentéseivel azokat igyekszik megnyugtatni, akik emiatt aggódnak. Az, hogy földeket vesz, arra utal, hogy tartósan a végeken képzeli el az életét. Az Orbánt dicsőítő és a nyugati vakcinák gyártóit, valamint Brüsszelt ekéző kijelentései viszont arról tanúskodnak, hogy kész beállni a sorba, s azoknak szólnak, akikre számít, ha majd hivatalosan is visszatér a politika világába.

Mert ne legyenek illúzióink: Lázár János, ha nem is okosabb Zuckerbergnél, Kósa Lajosnál minden tekintetben elmésebb. Okos ember, aki ha azt mondja, hogy Orbán örök, akkor az azt jelenti, hogy egészen addig ez a véleménye, amíg meg nem változtatja. Azt azonban, hogy Orbán Viktor mégsem örök, sohasem fogja kimondani. Ezt majd, ha eljön az ideje, nélküle is látni fogjuk.