Legalább ebben a rendkívüli hidegben vegye komolyan saját mondatait a kormány - Minden élet számít!

Lendvai Ildikó 2021. január 17. 21:45 2021. jan. 17. 21:45

Farkasordítóan hideg éjszakák jönnek. Nagyon helyes, hogy Kásler miniszter elrendelte a vörös kódot. Eszerint a következő napokban, ha a hajléktalanszállókon már nincs hely, minden bentlakásos szociális intézménynek be kell engednie az otthontalanokat. Ez rendjén van.

Más kérdés, hogy ezzel a miniszter maga ismerte el, amit eddig tagadtak: a hajléktalanszállókon nem feltétlenül van annyi hely, hogy minden fedél nélkülinek jusson. Pláne, ha tisztálkodni és étkezni is akar, a ruháját kimosná, és nappal is itt keresne menedéket a hideg elől. Pedig a hajléktalanok üldözését (amelyet még az Alaptörvénybe is belefoglaltak!) eddig azzal indokolták, hogy csak az utcáról akarják beszorítani őket a szállókba, merő humánumból. Eszerint ők is tudják: ehhez nem mindig elég a befogadó kapacitás.

De most nem azon akarnék huzakodni, kinek volt ebben igaza. Fontosabb, hogy évek óta látjuk: nemcsak az utcán fagynak meg emberek. Még többen a saját fűtetlen otthonukban. Szóljon a vörös riasztás értük is! Vagyis:

– További kifosztás helyett villámgyorsan biztosítsanak több pénzt az önkormányzatoknak tüzelő és meleg étel osztására, rendkívüli segélyekre.

– A legtöbbet ilyenkor a szociális munkások segíthetnek. Ne bizonytalanítsák el őket azzal, hogy éppen most megfosztják közalkalmazotti, közszolgálati státuszuktól, amikor a legnagyobb szükség van rájuk a köz szolgálatában! Adják oda végre nekik is az egészségügyisekéhez hasonló, külön juttatást, amit a kormánytöbbség leszavazott a parlamentben!

– Ne nyomorgassák tovább, hanem támogassák a szegényeket segítő karitatív civil szervezeteket! Az állami Civil Alap vezetői most ne Békemenetet tervezgessenek, ne a kormányközeli szervezeteket pénzeljék, hanem azokat, amelyek a legrászorultabbaknak adják tovább a támogatást!

– Gondoljanak a fagyoskodó kisnyugdíjasokra! Rajtuk nem fog segíteni a februárban érkező egy heti plusznyugdíj, mert a kisnyugdíjnak a negyede is kicsi. Nekik most kell érdemi pénztámogatás, annyi, amennyivel kihúzzák tavaszig.

Kedves kormány, legalább egyszer az életben, vegyék komolyan a saját plakátjaikat: Minden élet számít!