Már flepni is van róla: a világ nyugdíjasai számára sem igazán vonzó Magyarország

NVZS 2024. szeptember 19. 07:25 2024. szept. 19. 07:25

Miközben a magyar kormány – élén Orbán Viktorral – úgy állítja be Magyarországot, mint a nyugdíjasok földi paradicsomát, a valós helyzetet nem csak a magyar szépkorúak érzékelik, a legújabb nemzetközi felmérés is bizonyítja. Holott ez egy olyan kutatás volt, amely azt vizsgálta, mely országok kínálják – akár a betelepedő – nyugdíjasok számára a legvonzóbb társadalmi, politikai, kulturális stb. környezetet – egyszóval életminőséget. Magyarország a vizsgált 89 ország közül az 45.-nek találtatott ország lett 2024-ben, ráadásul egy év leforgása alatt két helyezéssel még hátrébb is került. A térségből ma már megelőz minket Horvátország és Románia is, nem szólva persze Ausztriáról. Van olyan alkategória, amelyben az utolsó, 89. helyre soroltak minket a megkérdezettek véleménye alapján.

Az Index szúrta ki, hogy megjelent az amerikai US News & World Report 2024-es rangsora arról, mely országok kínálják a legjobb környezetet a kényelmes nyugdíjas élethez. (A módszertan a cikk végén.) 

A TOP-15 ország a következő:

Forrás: US NEWS & World Report

Magyarország az összpontszám alapján az 45. helyre került az idén – ami komoly visszaesés 2023-hoz képest. Az idén elénk került Horvátország (37.) és – már ebben is – Románia (42.). Csekély öröm lehet csak az itt élő magyar nyugdíjasok számára, hogy utánunk következik, mégpedig közvetlenül a sorban Bulgária (46.). Érdekes módon Csehország csak a 48. helyre került, holott más felmérésekben rendre előttünk végeznek. Szlovákia némileg lemaradva az 53., Szlovénia az 55., Lettország az 57., Észtország a 66., Litvánia a 68., Szerbia pedig a 76. lett az idén. Külön érdekesség, hogy a háború sújtotta Ukrajna ugyan a lista vége tájt kapott csak helyet (85.), de még így is megelőzi Beloruszt (87.) és Oroszországot (88.), amely már csak Iránnál vonzóbb a nyugdíjasok számára.

Minden olyan országot külön-külön, részletesen is górcső alá vettek a rangsor készítői, amelyet érdemesnek tartottak, hogy bekerüljenek a felmérésbe. Konkrétan kilenc területet vizsgáltak meg, azokat egyenként is pontozták, illetve rangsorolták a 89 ország között. Íme az általános magyar helyzetkép:

Forrás: US News & World Report

Ezeken a kategóriákon belül is vannak még alkategóriák. Mi ezúttal azt néztük meg részletesebben, hogyan álltak össze az életminőség területén mért pontszámok. Nos, sok örömünket nem leltük benne.

Forrás: US News & World Report

Ami a rangsor készítésének a módszertanát illeti, az egy nemzetközi felmérésen alapul (A világ legjobb országai), amelybe több szempont alapján választják ki a bevont országokat: a 2018-22-es időszakban a TOP-100-ban kell lennie a GDP, a külföldi működőtőke-bevonás, illetve a nemzetközi turizmusban való részesedése alapján, továbbá az ENSZ Fejlettségi Index alapján az első 150 között kell helyet foglalnia. A felmérés keretében ezután mintegy 17 ezer embert kérdeznek meg a világ legjobb országairól vallott véleményükről, benyomásaikról, s ezen belül csaknem hatezer középkorú és idős embert. Hét területre fókuszálnak, a megfizethetőségre, a kedvező adózási környezetre, a magántulajdon védelmére, a fejlett közegészségügy meglétére, a barátságos környezetre, valamint arra, hol élnének szívesen a válaszadók. 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom