Mellébeszél Pintér Sándor az orosz és fehérorosz „munkavállalók” ügyében

NVZS 2024. augusztus 22. 07:00 2024. aug. 22. 07:00

„A magyar kormány, ha jóindulatúan fogalmazok, minimum slendrián – ám miután ezzel a kormánnyal kapcsolatban nem lehet és nem is szabad jóindulatúan fogalmazni, inkább azt mondom, hogy szándékosan engedi be az agresszor és szövetségese állampolgárait Magyarországra” – mondta Vadai Ágnes. A Demokratikus Koalíció szakpolitikusától az uniós tagországok által élesen bírált magyar lépésről, az orosz és a belorusz polgárok vízumkönnyítéséről, annak esetleges folyományairól kérdeztünk. Arra is kíváncsiak voltunk, vajon miért nem adtak Pintér Sándorék választ határidőre az uniós belügyi biztos által ezt firtató kérdésre. Az írásbeli kérdésére ugyan válaszoltak, de abban sok köszönet nem volt. Frissítés: a cikk megírása után jött, hogy Pintér válaszolt, erről a cikk végén olvashatnak.

„A Nemzeti Kártya csak a munkavállalást könnyíti meg, a vízumhoz jutást nem. A Nemzeti Kártyára jelentkezők vízumkérelmét ugyanolyan szigorúan bíráljuk el, mint eddig” – áll a többi között abban a válaszban, amelyet Vadai Ágnes kapott Pintér Sándor belügyminisztertől az eredetileg Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszternek feltett kérdésére, amely így szólt: „Mi indokolja, hogy az Orbán-kormány nemzetbiztonsági ellenőrzés nélkül engedjen be orosz és fehérorosz ’vendégmunkásokat’?”. A válasz további része a megszokott mellébeszélős „hablaty”: „Az ezzel kapcsolatos politikai hisztériának semmi alapja nincs. Azok bírálják Magyarországot, akik ellenőrzés nélkül engedik be az illegális migránsokat. A terrorveszély és a bűnözés Brüsszel migrációs politikája miatt fokozódott Nyugat-Európában.” 

Vadai Ágnes ugyan kapott – mégis valamilyen – választ Pintér Sándortól, ám az uniós belügyi biztos nem volt ilyen „szerencsés”.  A magyar belügyminiszter ugyanis határidőre – augusztus 19-ig – nem válaszolt Ylva Johanssonnak a bevándorlási rendszerben végrehajtott változtatásokról szóló kérdéseire, arra, hogy miért kapnak vízumkönnyítést Magyarországtól az orosz és belorusz állampolgárok. Erről az Euractivra hivatkozva a Népszava számolt be. 

Mint ismert, az úgynevezett Nemzeti Kártya igénybevételével immár Oroszországból és Beloruszból is érkezhetnek munkavállalók Magyarországra határellenőrzés nélkül, a schengeni övezetbe. Ez azt jelenti, hogy jobb helyzetben vannak, mint egy harmadik országbeli munkavállaló: nem kell benyújtaniuk a munkaerőről szóló igazolást, nem vonatkozik rájuk az éves kvóta, emellett családegyesítésre is van lehetőségük. Így sokkal egyszerűbbé válik számukra a hosszabb távú tartózkodás lehetősége is Magyarországon. 

Mint arról a Hírklikk is írt, nyolc északi és balti ország – Lettország, Litvánia, Észtország, Svédország, Norvégia, Dánia, Finnország és Izland – külügy-, belügy-, és igazságügyi minisztere írta alá azt a levelet, amely azon magyar döntéssel kapcsolatos aggodalomról szól, miszerint Magyarország megkönnyíti az orosz és a belorusz állampolgárok beutazását az országba. És ez csak egy a tiltakozások közül, merthogy sokan tartanak a többi között attól is, hogy a Nemzeti Kártya-program kiterjesztésével az Orbán-kormány gyakorlatilag kiskaput nyithatott az orosz és belorusz kémek előtt a schengeni övezetbe. A döntés miatt aggodalmát fejezte ki – a fenti aláírók mellett – egyebek közt Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője is. Az Európai Bizottság vizsgálatot indított az ügyben. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter persze hozta a szokásos magyar kormányzati formát: „gyerekes hazugságot” és „újra indult balti propaganda-hadjáratot” emlegetett.

A Nemzeti Kártya-programról az Országgyűlés egyébként tavaly decemberben határozott, s az hivatalosan a Magyarországon történő munkavállalásra jogosultak szabályairól szól. Az újabb döntés az Európai Unión kívüli állampolgárok beutazásának és tartózkodásának szabályait írta át oly módon, hogy a kártya birtokában 180 napon belül 90 napot meghaladó, de maximum két év határozott időtartamú tartózkodást tettek lehetővé Magyarország területén. A Nemzeti Kártyát – előírt szakképesítés birtokában – július óta vehetik igénybe a többek között orosz és belorusz állampolgárok is, ezzel együtt már nyolc országra terjesztették ki azt: Szerbia, Ukrajna, Észak-Macedónia, Bosznia-Hercegovina, Moldova, Montenegró, Oroszország és Belorusz.

Számos kérdés felmerül az újabb botrány kapcsán. Például az, vajon lehet-e tudni, miért nem válaszolt a BM határidőre a belügyi biztos kérdésére, mi az indoka a vízumkönnyítésnek az orosz és a fehérorosz állampolgárok számára? Valóban veszélyes az oroszoknak nyújtott magyar vízumkönnyítés? Vadai Ágnest kérdeztük.

„Nyilvánvalóan nehéz megmagyarázni a megmagyarázhatatlant, olyan országok állampolgárai számára nyitottak utat a bejutásra, amelyek közül az egyik hadviselő fél és közben agresszor is, a másik meg ennek az agresszornak a segítője” – mondta a DK frakcióvezető-helyettese, védelmi és nemzetbiztonsági kérdésekben szakértője. Számukra könnyített bejutást tesznek lehetővé nem csak Magyarországra, hanem azzal már az Európai Unó egész területére is – emlékeztetett, rámutatva: azt már azért nehezen lehet megmagyarázni, hogy miért van rájuk szükség, mi az a munkakör, amit egyébként az itt élő és rendesen megfizetett magyarok nem tudnak ellátni. 

Ráadásul – ez a további probléma az ügyben – mindenféle ellenőrzés nélkül osztogatják ezeket a vízumokat. Ahányszor a kormányt megkérdezik, mindig azt a választ adják, hogy nemzetbiztonsági ellenőrzésnek vetik alá a kérelmezőket, ám az eddigi tapasztalatok szerint ez annyit jelentett, hogy legfeljebb megnézik, nem áll-e Interpol körözés alatt az illető, de valós nemzetbiztonsági vizsgálatot nem végeznek – mondta. Kiváló példa szerinte erre az, hogy a letelepedési kötvény kínálta lehetőséggel élve olyanok is hozzájutottak a bejutási lehetőséghez Magyarországra és az Európai Unióba, akikről kiderült, hogy szoros kapcsolatban álltak nem csak az orosz hatalommal, hanem annak titkosszolgálataival is. Ez pedig így már nemzetbiztonság szempontból is komoly gond, s veszélyes, hiszen bárki bejöhet így, akárcsak a letelepedési kötvénynél történt. Ezeknek az embereknek nem Magyarország az elsődleges célpont, ez csak tranzit a számunkra, ők Nyugat-Európába akarnak továbbmenni.

„A magyar kormány, ha jóindulatúan fogalmazok, minimum slendrián – ám miután ezzel a kormánnyal kapcsolatban nem lehet és nem is szabad jóindulatúan fogalmazni, inkább azt mondom, hogy szándékosan engedi be az agresszor és szövetségese állampolgárait Magyarországra” – szögezte le Vadai Ágnes, aki felhívta arra is a figyelmet, hogy ennek komoly következményei lehetnek, amelyek a magyar állampolgárokon csapódnak majd le. Majd felvetésünkre – hogy vajon a schengeni státusz megvonását is eredményezheti-e ez a vízumkönnyítés – úgy reagált, hogy bekövetkezhet akár az is. Ami azt jelenti, hogy hiába vagyunk tagjai az EU-nak, hiába van uniós útlevelünk, nehezebbé válhat számunkra a bejutás más uniós és NATO-tagország területére. „Megint az történik, hogy valamely oknál fogva Orbán Viktor szívességet tesz az agresszornak, amivel ismét csak a magyar állampolgárok lehetőségeit kockáztatja, vagy akár meg is fosztja őket tőle” húzta alá, megjegyezve: pedig a magyar polgárok erről nem tehetnek. A kormány persze nem először enged be olyanokat, akik elsősorban nem is ide akarnak jönni, csak tranzitként használják Magyarországot, s tovább akarnak menni, ráadásul nem pozitív, hanem ártó szándékkal. „Orbánnak nyilván van indoka arra, hogy miért kokettál az oroszokkal” – jegyezte meg Vadai Ágnes, majd leszögezte: ez az egész, úgy ahogy van, elfogadhatatlan.

Pintér közben válaszolt

Cikkünk megírása után derült ki, hogy Pintér Sándor végül válaszolt Ylva Johansson uniós belügyi biztosnak. Mint a Népszava beszámolt róla, Pintér azt állította, hogy Magyarország részéről a Nemzeti Kártya iránti kérelem elbírálása esetén ugyanazon migrációs és biztonsági szűrésekre kerül sor, mint más tartózkodási engedélyek esetében. Mint írta, a kormány nem számít több belarusz és orosz állampolgár jelentkezésére, mint amennyi vízumot már korábban kiadtak.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom