Milyen munkahelyen szeretnek dolgozni a magyarok?

HírKlikk 2024. augusztus 28. 19:20 2024. aug. 28. 19:20

A magyar munkavállalók szerint egy jó munkahely legfőbb jellemzője, hogy megfelelő mértékű fizetést biztosít az alkalmazottaknak – ezt a 18-65 évesek 79 százaléka gondolja így. Emellett a béren kívüli juttatások már kevesebb, mintegy a válaszadók 43 százalékának kiemelten fontosnak. 

A fizetés mértéke az utóbbi években merőben meghatározza az álláskeresési- és választási motivációkat hazánkban, minden egyéb szempontot megelőzve a fontossági sorrendben – idézi a Profession.hu legfrissebb kutatását a Kis és Középvállalkozások magazinja. Ám hiába a leggyakoribb elvárás a jó fizetés, a dolgozók – saját megítélésük szerint – mindössze 35 százalékának adatik ez meg a jelenlegi munkahelyén, a többség nem teljesen elégedett a bérével. A másik, ritkább esetben fontosnak tartott anyagi jellegű igény pedig minden negyedik munkavállalónál realizálódik: 23 százalékuk részesül béren kívüli juttatásban.

A fizetést követően, a második helyen (69 százalék) a jó munkahelyi légkör és a szimpatikus kollégák állnak, akik kedvességükkel és segítőkészségükkel járulnak hozzá az adott munkahely szerethetőségéhez. A harmadik helyet is egy érzelmekhez és hangulathoz kapcsolódó kritérium foglalja el: a munkavállalók több mint felének (59 százalék) az emberséges, empatikus vezetőség az, ami elengedhetetlen jellemzője a jó munkahelynek. 

A munkaidő szabályozására vonatkozóan elsősorban annak kiszámíthatósága fontos a dolgozóknak: minden második válaszadó (54 százalék) szeretné pontosan tudni a beosztását, munkarendjét, és a gyakorlatban 34 százalék esetében ez az igény teljesül is. Ezzel párhuzamosan viszont sokan (43 százalék) igénylik a munkaidő rugalmasságát, amely elősegítheti a munka és a magánélet optimális egyensúlyát, és közel ennyi válaszadónál (39 százalék) ez biztosított is. Ezen kívül a válaszadók egyharmadánál (32 százalék) a napközbeni távolléteket kezeli rugalmasan a munkaadó, ha munkaidőben akad magánjellegű elintéznivaló.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom