MSZP: mondvacsinált indokokkal halogatják a svéd NATO-csatlakozást

HírKlikk 2023. október 24. 16:35 2023. okt. 24. 16:35

Folytatódik a kutyakomédia, hiába kezdeményeztük a mai napon a házbizottságban, hogy vegye napirendre az Országgyűlés a svéd NATO-csatlakozásról szóló szavazást, a Fidesz nemet mondott – közölte a házbizottsági ülés után dr. Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője.

Rendkívüli házbizottsági ülés összehívását kezdeményezték kedd reggel a szocialisták, miután Recep Tayyip Erdogan török elnök aláírta és benyújtotta a parlamentnek ratifikálásra a Svédország NATO-csatlakozására vonatkozó törvényjavaslatot.

„Értetlenül állunk azelőtt, hogy immáron közel másfél éve nem fogadja el a magyar Parlament Svédország NATO-csatlakozását” – mondta az MSZP frakcióvezetője. Dr. Tóth Bertalan kutyakomédiának minősítette, hogy a Fidesz nemet mondott a házbizottságban arra, hogy az Országgyűlés vegye napirendre és szavazza meg Svédország NATO-csatlakozását. Szerinte mondvacsinált indokokkal halogatja a kormánypárt a svéd csatlakozást. Kifejtette, hogy Magyarország biztonságát NATO-tagságunk garantálja és az, hogy Finnországi és Svédország csatlakozna ehhez a szövetséghez, még jobban erősítené hazánk katonai biztonságát.

Dr. Tóth Bertalan idézte Szijjártó Péter külügyminiszter egy korábbi nyilatkozatát is, miszerint nem Magyarország lesz az utolsó, aki ratifikálni fogja Svédország NATO-csatlakozását; Törökországra várnak, a török parlament döntésére. „Ez a folyamat a török parlamentben elindult, éppen ezért szerettük volna, ha végre pontot tennénk ennek a szégyenteljes időszaknak a végére, amit a Fidesz-frakció és a kormány több tagja is okozott. Szégyenkeznünk kell szövetségeseink előtt, a világ előtt azért, mert egy ilyen fontos kérdésben halogatjuk és mindenféle mondvacsinált indokkal elhalasztjuk Svédország csatlakozását, holott még egyszer hangsúlyozom, ez Magyarország érdeke is lenne” – fogalmazott a szocialisták frakcióvezetője. 

Már csak Törökország és Magyarország nem ratifikálta a svéd csatlakozást. A magyar kormány többször kinyilvánította, hogy támogatja az ügyet, de mindannyiszor valamilyen indokkal vissza is táncolt. A Fidesz többek között azt kommunikálta, hogy egyes frakciótagokban kételyek merültek fel, így delegációt küldtek a svédekhez, hogy tájékozódjanak, de ürügyül szolgált a halasztásra egy évekkel ezelőtti svéd oktatófilm is, ami a magyar demokrácia hanyatlásáról is szólt. A Külügyminisztérium ugyanakkor korábban közleményt adott ki arról, hogy tartják az ígéretüket, azaz nem Magyarország ratifikálja utoljára a svéd NATO-csatlakozást.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom