Nem Demeter posztját kell törölni

Németh Péter 2020. november 29. 14:44 2020. nov. 29. 14:44

Törölte posztját és a Facebook-oldalát Demeter Szilárd. Mintha ezzel meg lenne oldva a dolog, mintha innen kezdve nem létezne gusztustalan bejegyzése, amelyet itt és most már nem ismételnénk meg. Éppen elég, hogy oly sokan olvasták, olvashatták; a mélységes felháborodás végigdübörgött a közösségi médián, ott volt a kormányhoz tartozó internetes oldalon, az Origon, és itt marad bennünk, a tudatunkban.

Különben is: Demeter Szilárdnak nincs már semmi dolga azzal az írással, ő nem Facebookról, hanem a tisztességes emberek oldaláról törölte magát. Feladata a kormánynak lenne, jelesül Orbán Viktornak: azonnal intézkednie kellett volna az eltávolításáról, semmi keresni valója nincs egy ilyen alaknak a Petőfi Irodalmi Múzeum élén. Igaz ugyan, hogy a magyar miniszterelnök is zsidózott egy kicsit a minap, mondván: őt aztán igazán nem érdekli, hogy Soros György zsidó-e, amivel persze megint a híveinek és az antiszemitáknak tett szívességet. Egy ilyen mondatot ugyanis ő pontosan tudja, hogyan is kell értelmezni.  De fogadjuk el, hogy Orbán az általa már szemétdombra hajított politikai PC jegyében fogalmazott így, és tényleg nem foglalkozik a magyar-amerikai származásával. Akkor viszont már haladéktalanul lépnie kellett volna; ha tényleg nála nulla tolerancia van az antiszemitizmussal szemben, akkor egy ilyen fordított megoldás, amelyet Demeter alkalmazott, sem csaphatja őt be; tudnia kell, hogy a PIM vezetőjének (újra kérdezzük: meddig? ) mondata a legdurvább antiszemitizmus.

Sokan feltételezik, hogy a kijelentés egy közös akció eredménye: az EU-val folytatott harc tematikájának félretolása, alárendelés egy új botránynak. Ha így lenne, amit persze kizárni sem lehet, az már a magyar kormány mentális állapotának megkérdőjelezését vonná maga után. Szóval aligha hihetjük, hogy ilyen ügyetlenül és felháborító módon terelnének, ezt az ügyet ugyanis akkor sem tudják kisöpörni a nyilvánosságból, ha a saját médiájuk (90 százalék) lehetőleg nem foglalkozik DSZ ocsmányságával. És, ha már itt tartunk: az előbb azt írtam, hogy Demeternek itt már nincs dolga, kizárólag a miniszterelnöknek. Mert azért ne menjünk el amellett szótlanul, hogy ezt az írást az Origo megjelentette, vállalta vele a közösséget. És ez a kihányt dolgozat nem tartozik abba a kategóriába, amely – amúgy – igaz minden magát valamire való orgánumra: a megjelentetett vélemények nem feltétlenül tükrözik az adott média álláspontját. Itt ugyanis többről van szó; nem egy silány, vállalhatatlan undormányról, amelyet kötelező kiköpni, nem pedig leközölni. Szóval lenne itt még dolog az Origo környékén is; az sem tűrne halasztást.

És azért lenne, illetve van még dolga az ellenzéknek is. Minden párt, szorgalmasan, közzétette a maga közleményét, tiltakozását, követelését, de vajon ez az ügy nem abba kategóriába tartozik-e, amely ellen közösen kell fellépni? Itt különösen fontos lenne, a DK-tól a Jobbikig tartó együttműködés megvalósulna; ugye nem kell hangsúlyozni, mennyire fontos lenne a Jobbik kiállása is?

Fogadjuk el, hogy hét vége van, ilyenkor nehezebb az egyeztetés, de jön a hétfő, a parlament napja. Ott aztán végképp elvárható, hogy legyen egységes megmozdulás; nyilván az lenne az igazi, ha a kormánypártokkal közösen történne a demonstráció. Erre azonban kicsi az esély, és, ha a miniszterelnök nem meneszti még vasárnap Demetert, ha hétfőn még mindig ő a PIM főigazgatója, akkor az ellenzék egy percig sem maradhat a parlamentben. Pontosabban addig maradhat, amíg – a jegyzőkönyv kedvéért – nem rögzítik közösen: a magyar kormány, a Fidesz-KDNP elhatárolódás hiányában Európa pöcegödrének nyilvánította magát.