Népszava: polgárháborús viszonyok alakultak ki a Momentumban

HírKlikk 2024. július 2. 08:20 2024. júl. 2. 08:20

Tisztújítást tart vasárnap a Momentum, miután a június 9-i európai parlamenti választáson elszenvedett súlyos vereség után Donáth Anna lemondott a pártelnöki tisztségéről.

A Népszava információi szerint Tompos Márton, eddigi alelnök és parlamenti frakcióvezető-helyettes, valamint Fekete-Győr András, ex-elnök, ex-frakcióvezető próbálkozik a tisztújításon. A lap értesülései szerint „a választási bukás óta szinte polgárháborús viszonyok alakultak ki házon belül". 

Ennek legfőbb okaként a Népszava forrásai a visszatérni készülő Fekete-Győr agresszív kampányát jelölték meg, ami az eddigi „frontpolitikusokat” is szembefordította a Tompos elnökségét támogatókkal.

A lap megtudta, vasárnap egész biztosan távozik a pártvezetésből Soproni Tamás, Hajnal Miklós, valamint Orosz Anna, míg Bedő Dávid és Cseh Katalin újraindulnak a tisztségükért. Tompos Márton elárulta, a távozók közül többekkel is szívesen dolgozna, de „szükségesnek tartja a vérfrissítést.” 

Kiélezetté teszi a párton belüli helyzetet, hogy bár Fekete-Győr információnk szerint egy belső fórumon már az elbukott választás másnapján beleállt Donáth Anna vezette elnökségbe – mondván, elvesztegetett időszak volt a február óta folytatott és jó ideje gyakorlatilag egy személy köré felfűzött kampány – olyan prominens személyek soroltak be mögé, mint az EP-mandátumát elveszítő Cseh Katalin, Gelencsér Ferenc, Kerpel-Fronius Gábor, Stummer János, vagy Lőcsei Lajos.

Miközben mind Tompos és Fekete-Győr törekszik az országos párttagság megszólítására – sőt a hetekben végigjárják a Momentum alapszervezeteit –, ahogy az a Népszavához eljutott, a pártot és a vezető politikusokat is megosztotta egy kétes hátterű közvélemény-kutatás. Utóbbit Fekete-Győr „húzta elő a zsebéből” ezzel bizonyítva a tagságnak, hogy a mai napig ő a párt legnépszerűbb és legsikeresebb arca. Mint momentumos informátorok elmondták, Soproni Tamás, újraválasztott terézvárosi polgármester emiatt bírálta Fekete-Győrt.

Az elnöki kampányon felül, terveikkel és az EP-választási kudarc tanulságaival kapcsolatban mindkét aspiránst megkereste a Népszava. Fekete-Győr szerette volna megvárni a vasárnapot a programismertetővel, Tompos viszont elmondta: határozottabb, „szolgáltató pártot” építene a Momentumból.

Forrás: Népszava


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom