Orbán egy platformra hozta a pártokat az amerikai Kongresszusban

NVZS 2019. június 26. 09:38 2019. jún. 26. 09:38

„A Kongresszusban nem ismerek olyan szenátort vagy képviselőt, aki felszólalna Magyarország érdekében, s megpróbálná pozitív irányban befolyásolni Donald Trump elnököt, akinek egyébként az Orbánnak mondott udvarias szavait sokan félreértették” – állítja Radványi Miklós külpolitikai és nemzetbiztonsági szakértő. A külföldi, főként amerikás magyarok számára sugárzott videós előadássorozatának legfrissebb adásában arról is beszélt, hogy „amíg Magyarországnak ilyen korrupt, valójában bűnöző kormánya van, addig nem lehet számítani az amerikai-magyar viszony jelentős javulására”. Magyar belpolitikai kérdéseket taglalva pedig reményét fejezte ki, hogy az ellenzék félreteszi egyedi politikai ambícióit, s egységesítik az erőket Orbán leváltása érdekében.”

„Pozitívnak tartom, hogy a magyarországi ellenzék kezd rájönni, hogy szétforgácsolódva 2022-ben nem lesz képes leváltani a Fideszt; ennek hatására beindult egy integrációs folyamat, de én nem vagyok optimista” – fejtette ki a Beszélgetések Magyarországért című sorozat legfrissebb adásában a jobbközép értékeket követő washingtoni Frontiers of Freedom elnökhelyettese, aki szerint az ellenzék mindaddig szétforgácsolt is marad „amíg fel nem bukkan egy olyan személy, aki képes integrálni a különböző politikai erőket”. Ez szerinte nem fog hamar megtörténni, s emiatt a Fidesznek 2022-ben ha nem is abszolút, de minimum relatív többsége lesz a magyar Országgyűlésben.

Radványi nem optimista a magyar belpolitikai helyzet megítélésében sem („a politikában amúgy is jobb pesszimistának maradni”), mint kiemelte: egyrészt azért nem, mert Magyarország jelentősen szegényedik, aminek fő oka, „az állami politika szintjére emelt korrupció”, és ahol a korrupció intézményesítve van és a kormánypolitika szintjére lett emelve, ott a gazdaság lemarad”. Az eredmény pedig szerinte az lesz, hogy Magyarország  nem csak a politikát, hanem az erkölcsöt tekintve is teljesen elfele fog sodródni Európától.

Radványi visszatért Orbán Viktor washingtoni látogatására is, kijelentve:, hogy azon nem sikerült áttörést elérnie Orbánnak. „Persze 30-45 perc alatt nem lehet radikálisan megváltoztatni egy politikát, hiába mondta ezt az amatőr és teljesen inkompetens Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter”.

Az Egyesült Államokban semmi nem változott, sőt, a Kongresszusban a republikánusok és a demokraták közötti egyetértés még erősödött is a magyar helyzete megítélésében. „Orbánnak a jelek szerint sikerült egységesítenie az amúgy mindenben megosztott két párt semmiben egyet nem értő képviselőit, szenátorait” – szögezte le.

Orbán ugyanakkor nem érti a szakértő szerint, hogy miközben a végrehajtó hatalom, az elnök a politikát formálhatja, addig a kassza kulcsa a Kongresszusnál van, „az határozza meg az USA politikáját abban a vonatkozásban is, hogy milyen legyen a kereskedelempolitika, hogyan segítse Magyarországot, stb., s „én a Kongresszusban nem ismerek olyan szenátort vagy képviselőt, aki felszólalna Magyarország érdekében, s megpróbálná ilyen irányban befolyásolni Donald Trump elnököt”.

Azt pedig nem csak Orbánék, de sokan mások, beleértve a médiát is, nem csak nem értették meg, de félre is magyarázták ahogy Trump kezelte a magyar kormányfőt a Fehér Házban tett látogatásán. Radványi fejtegetése szerint az üzleti életből jövő Trump a személyes üzleti diplomácia híve, aki megpróbál mindenkivel jó viszonyt kialakítani, a hidakat fel nem égetni, a jelzői gyakran eltúlzottak, „el lehet tehát könyvelni a személyes és a szokásos angolszász udvariasság gesztusának azt, amit Orbánnak, Orbánról mondott az amerikai elnök, akinek egyébiránt nincs kialakult véleménye Orbánról”. 

A Beszélgetések Magyarországért sorozatot márciusban indította Radványi, elsősorban a külföldi, főként amerikás magyarok számára. Adásról-adásra értékeli a Magyarországon végbemenő, az országot érintő fejleményeket. Volt, amikor Orbán március 15-i beszédét vesézte ki Radványi, máskor a Fidesz és az Európai Néppárt viszonyáról szólt a felfüggesztést eredményező ülés után, illetve  a volt KGST Bank  Budapestre települése kapcsán fogalmazta meg a véleményét. 

Megemlékezett   a NATO fennállásának 70., a magyar tagság 20. évfordulójáról, a kapcsán elemezte a helyzetet, az elemezte a  jogállamiság lebontásának folyamatát és eredményeit,  több adást szánt az  Európai Parlamenti választásoknak, illetve a pártok szlogenjeinek. S persze Orbán washingtoni látogatása   előtt, majd utána is elmondta, hogyan látja azt.