Orbán még nem tudja, hogyan érdemes Kínában a kereszténységről gondolkodni

Föld S. Péter 2021. június 11. 11:32 2021. jún. 11. 11:32

De hamarosan ezt is megtudja, legalábbis, ha az előzetes hírekkel ellentétben, mégis találkozhat a pápával Budapesten. A történet előzménye, hogy amint arról a Hírklikk is beszámolt, a csütörtöki, Orbán Viktor által tartott kormányinfóra nem engedték be a Direkt36, a Magyar Hang, valamint a Hócipő munkatársait, ám mint kiderült, a tájékoztató után Orbán válaszolt a Magyar Hang újságírójának kérdésére.

A kérdés az Orbán-kormány nagy barátjaként mutatkozó Kínai Népköztársaság keresztényellenességéről szólt, jelesül arról, hogy miközben a magyar miniszterelnök a keresztények üldözéséről papol, gond nélkül szemet huny afelett, hogy Kínában templomokat rombolnak le, vagy éppen vörös csillagot tesznek a tetejükre.

„Engem az érdekel, hogy a Szentatya mit mond erről a kérdésről, Kínában a kereszténységről hogyan és miképpen érdemes gondolkodnunk. A Szentatyát meg fogom hallgatni, ha megtisztel a véleményével.”

Ezt válaszolta Orbán a Magyar Hang munkatársának kérdésére. Vagyis, meghallgatja Ferenc pápát és utána alakítja ki a véleményét.  Nem tisztünk a Szentatya fejével gondolkodni – ha tudnánk, mi lennénk a római pápa – de azért sejtéseink vannak az ügyben. Segítünk tehát Orbán Viktornak, hogy ne kelljen az esetleges szeptemberi találkozásig kétségek között élnie. Minden bizonnyal nem tévedünk, ha azt gondoljuk, hogy a katolikus egyház feje rossz véleménnyel van a keresztények üldözéséről. Nem nézi jó szemmel, ha üldözik a keresztényeket, történjen ez Kínában, vagy a világ bármely más országában.

Ismerve a pápa eddigi munkásságát és megnyilatkozásait, azt is joggal feltételezhetjük, hogy nemcsak a keresztények, de minden más népcsoport, kisebbség üldözését elítéli. Így bizonyára az sem tetszik neki, amit a Kínai Népköztársaság az ujgurokkal művel, valamint az a mód, ahogyan a kínai kommunista állam elnyomja Tibetet.

Nem nagy merészség megelőlegezni, hogy a pápa miként gondolkodik ezekről a kérdésekről. De ha már Orbán valóban találkozhat a pápával – ami a magyar püspöki kar bejelentése ellenére, továbbra sem vehető biztosra – akkor más, a kereszténységet ugyancsak érintő kérdésekről is kikérheti a véleményét. Például arról, hogyan gondolkodik a lopásról, a pofátlan gazdagodásról, a harácsolásról, vagy éppen a kettős beszédről. Mi a véleménye a paráznaságról, például az adriai tengeren, jachton nyélbe ütött társas örömszerzésről, támogatja-e a Vatikán a tiltott melegpartiról ereszcsatornán való menekülést? Egyetért-e Ferenc pápa a farizeus magatartással, azzal, hogy egyes, magukat kereszténynek mondó politikusok vizet prédikálnak, miközben bort isznak, és a nemzetük felvirágoztatása helyett magukat, családjukat, valamint barátaikat gazdagítják.

Lennének kérdések Ferenc pápához, csak győzzön mindre válaszolni.