Orbán papa begorombul

Föld S. Péter 2020. november 25. 14:06 2020. nov. 25. 14:06

„Drága, ne próbálkozzon, mert fogy a türelmem, és goromba leszek.” Orbán Győző, Orbán Viktor édesapja mondta ezt a Direkt36 újságírónőjének, amikor az a gánti bányában kérdezni szeretett volna tőle. A sajtómunkásnő azt követően kereste meg Orbán Győzőt, hogy a kiperelt iratokból kiderült: a miniszterelnök apjának cége állami megbízásokat kapott, vagyis, állami építkezésekhez szállított építőanyagokat..

Orbán Győző, a miniszterelnök édesapja goromba ember. Nem a ballib sajtó, vagy egyenesen George Clooney aggatta rá ezt a jelzőt, ő maga mondta magáról. Ezt egyébként a fia, Orbán Viktor miniszterelnök is megerősítette, amikor – igaz, nem mostanában, hanem egy évekkel korábbi interjúban – arról beszélt, hogy gyerekkorában az apja rendszeresen elkalapálta, volt, hogy kézzel, máskor nadrágszíjjal, mikor mi adódott.

Ez persze régen volt, azóta sok minden változott, ám Orbán Győző most, nyolcvan évesen is ugyanaz, mint egykor volt. „Figyeljenek, én híres vagyok arról, hogy goromba vagyok, és nem szeretnék gorombáskodni, különösen hölggyel szemben nem”. Ezt is Orbán papa mondta a Direkt35 újságírónőjének, a gánti bánya udvarán.

Orbán Győző úgy tesz, mint aki nem tudja, hogy az újságíró nem a saját kíváncsisága miatt kérdez. Az újságíró a nyilvánosság nevében érdeklődik, ha úgy tetszik, a magyar adófizetők megbízásából tesz fel kérdéseket, ír cikkeket, mert a magyar adófizetőknek jogukban áll(na) tudni, hogy mi lesz a pénzükkel, jó helyre kerülnek-e a nehezen a megkeresett adóforintjaik.

Orbán Győző és a hozzá hasonlók hajlamosak elfeledkezni erről, és azt gondolják, hogy a tájékoztatás, vagy annak megtagadása az ő privilégiumuk. Mint ahogy az egykori földesuraké a dézsma volt, vagy az első éjszak joga, a NER mostani lovagjai is falusi földesuraknak képzelik magukat, akik nemcsak az ország lakóinak javaival gazdálkodhatnak sajátjukként, de azt gondolják, hogy a információk birtoklásának joga is egyedül őket illeti.

Amúgy nem lehet könnyű Orbán Győző élete. Néhány évvel ezelőtt még arról panaszkodott egy újságírónak, hogy nehéz neki az üzleti életben mozognia, mert vele csak kevesen mernek üzletelni. Tudják róla ugyanis, hogy a miniszterelnök édesapja, ezért minden, a cégeivel kapcsolatos tranzakció a nyilvánosság előtt zajlik, és vannak, akik félnek ettől. Orbán Győző akkor szerénységből nem említette, hogy valójában nem úgy van, ahogy mondta. Nem attól félnek, hogy mi lesz, ha vele üzletelnek, hanem épp ellenkezőleg: sokan attól tartanak, hogy retorzió éri őket, ha nem vele, a miniszterelnök apjával kötnek üzletet.

Azért, a Direkt36 újságírónőjével való szürreálisra sikeredett beszélgetésnek voltak emberi mozzanatai is. Ilyen volt például az, amikor Orbán Győző felajánlotta az őt kérdező Zöldi Blankának, hogy beszélgessenek inkább az időjárásról. „Jó idő van, gyönyörű idő van, erről beszélhetünk” – mondta a miniszterelnök édesapja.

Nagyvonalú és megengedő is tud lenni tehát Orbán Győző, csak nem szabad őt kihozni a sodrából. Mert hát, férfiből van ő is, ha nagyon megmérgesítik, akkor begorombul. És ha Orbán Győző begorombul, akkor ki tudja, mi történik. Férfiembernek könnyen eljár a keze, talán még az egykori nadrágszíj is előkerül. Bizonyára megvan még valahol az is.