Orbán Viktor sosem hordott golyóálló mellényt?

HírKlikk 2024. május 23. 19:30 2024. máj. 23. 19:30

Nem ismeri Magyar Pétert, látja Magyarország jövőjét és nem hord golyóálló mellényt – többi között erről is beszélt Orbán Viktor a Blikknek adott interjújában.

Sosem hordtam golyóálló mellényt, most sem hordok – mondta a Blikk Talk csütörtöki adásában Orbán Viktor miniszterelnök, akit elsőként a Robert Fico ellen elkövetett merényletről kérdeztek.

„Nem tudjuk most még, hogy egy magányos elkövetővel van-e dolgunk. Az elkövetőről azt tudjuk, hogy a korábbi, baloldali köztársasági elnökjelölt mellett kampányolt, egy háborúpárti emberről van szó, akinek a legnagyobb kifogása a mostani szlovák miniszterelnökkel szemben éppen az volt, hogy nem támogatja a háborút” – magyarázta Orbán.

Ami a Külgazdasági és Külügyminisztérium elleni orosz hackertámadásokat illeti, a miniszterelnök azt mondta, természetes az információszerzés, a betörési kísérletek keletről, nyugatról, északról és délről, de ezekről a gyenge pontokról nem beszélnek. „Abszolút biztonság nincs, de a polgárokkal, a hívekkel a politikusoknak találkozniuk kell, én is odamegyek az emberekhez" – zárta le a témát. 

A titkosszolgálatok munkájáról elmondta, van együttműködés, a napját pedig úgy kezdi, hogy a Nemzeti Sport mellett elolvassa az aznapi titkosszolgálati jelentéseket is. „Tehát nekünk nem kell kutakodnunk például azután, hogy mi történt Szlovákiában, mert van kapcsolat a két ország között” – fogalmazott.

Arra a kérdésre, hogy szerinte hogyan lesz béke Oroszország és Ukrajna között, Orbán azt mondta, „Szerintem lesz egymással párhuzamosan két teljesen különböző tárgyalás. Ukrajna és Oroszország között valamilyen érintkezésnek lennie kell. Ám emögött valahol egy igazi tárgyalás is zajlik majd az oroszok meg az amerikaiak között, amely egyébként nem egyszerűen Oroszországról és Ukrajnáról szól, hanem az egész európai biztonsági rendszerről és könnyen lehet, hogy meghatározza majd a következő húsz-harminc évünket.”

Ami az elnöki kegyelmi botrányt illeti, Orbán Viktor megerősítette, ő is a hírekből értesült arról, hogy a botrány miatt távozó Novák Katalin elnöki kegyelemben részesítette Kónya Endrét, a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon pedofilügyben kényszerítésért elítélt egykori igazgatóhelyettesét. Novák Katalin jól döntött, amikor lemondott, mert hozott egy rossz döntést, amelyért vállalta a felelősséget. A botrány miatt a közéletből is távozó volt igazságügyi miniszter, Varga Judit helyzete más, ő csak egy 20-30 éves gyakorlatot követett az ellenjegyzéssel, vele a sors méltánytalan is volt. „Novák Katalinnal nem volt az" – jelentette ki. A miniszterelnök elárulta, a lemondásuk óta Novák Katalinnal és Varga Judittal is beszélt. „Nem volt egy kellemes beszélgetés. Néhány órával azelőtt, hogy elhagyta volna a hivatalát, még megivott velem egy kávét" – mesélte Novák Katalinnal folytatott eszmecseréről. Varga Judittal ezzel szemben gyakrabban találkozik, kíváncsi a véleményére és van olyan ügy, amelyben számít a szakértelmére is. 

Varga Judit volt férjével, Magyar Péterrel kapcsolatban Orbán azt kijelentette: „hát arról inkább nem mondanék semmit. A szóban forgó úriembert nem ismerem, életemben két mondatnál többet nem váltottam vele és az is teljesen formális volt. Ha ő a „belső körökhöz” tartozott, akkor én nem”. Magyar politikai ambícióira rátérve, a miniszterelnök kifejtette, nem bosszantja a kezdeményezése, hiszen „egyetlen magyar választópolgárt sem lehet eltiltani, hogy kipróbálja magát a politika világában”.

Végül arra a kérdésre, hogy 1998-ban úgy képzelte-e el a 25 évvel későbbi Magyarországot, ahogy most látja, Orbán úgy felelt: „ilyesmire, csak azt gondoltam, hogy egyszerűbben jutunk el ide. Sosem vagyok elégedett, természetes, hogy lehetett volna szinte mindent jobban csinálni. De ha az utat nézem, akkor azt gondolom, hogy harminc évvel a rendszerváltoztatás után ez vállalható.”

Forrás: Blikk


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom