Palkovics a szakértőknek: nem az a dolguk, hogy szakértsenek

Föld S. Péter 2021. április 29. 11:54 2021. ápr. 29. 11:54

Vasárnap tette közzé a kormány azt a táblázatot, amelyben hivatalosan az egyes oltóanyagok hatékonyságáról kívánta tájékoztatni a lakosságot. Ebből az derül ki, hogy a vírus ellen leginkább a Szputnyik véd, az orosz vakcinát pedig a kormány által kezdetektől fogva preferált, minden más oltóanyagnál drágább, ugyanakkor az utólagos vizsgálatok szerint ellenanyagot nem, vagy csak alig termelő kínai vakcina követi. Ezután jönnek csak nyugatinak nevezett oltóanyagok. A különös táblázat több szakértőnél is kiverte a biztosítékot.

A Pfizer oltóanyag kifejlesztésében oroszlánrészt vállaló Karikó Katalin, akit Orbán Viktor nemrégiben még büszkén kisújszállási asszonyságként emlegetett, és aki miatt a miniszterelnök egy kicsit magyar találmánynak tartotta a vírus ellen kifejlesztett vakcinát, nem sokkal a táblázat megjelenése után rámutatott annak hiányosságaira. Arra például, hogy alkalmatlan arra, amire a kormány az embereknek feltálalta: az egyes vakcinák összehasonlítására, mert a különböző vakcinák esetében más időintervallumot vizsgáltak és a táblázatból az sem derül ki, hogy más korcsoportokat oltottak be velük.

Más szakemberek is bírálták a táblázatot, tudománytalannak, összevetésre alkalmatlannak, ezért megtévesztőnek minisítették. A kormány megtehette volna, hogy elismeri a hibát, és megígéri, hogy hamarosan előállnak egy olyan táblázattal, amely nem vezeti félre az embereket, ám nem ezt a megoldást választották. Ehelyett magyarázni kezdték a bizonyítványt, s védelmükbe vették a táblázatot. Varga Judit igazságügyi miniszter szerint a táblázatban minden szám egyértelmű, Novák Katalin pedig ugyanazt olvasta ki belőle, mint Gulyás Gergely. Azt, hogy minden vakcina hatásos. Némiképp meglepő módon, Süli János, a Paksi Atomerőmű bővítéséért felelős miniszter is megszólalt az ügyben. Mint mondta, ő ismeri a táblázat részleteit is, például a korcsoportos bontást, de úgy gondolja, hogy „a hétköznapi emberek részére nem biztos, hogy ez kezelhető lenne”.

Vagyis, van egy igazság, amelyet Süli miniszter és nyilván a többi főpotentát is ismer, de ez az igazság túlságosan bonyolult ahhoz, hogy mi, hétköznapi halandók is megértsük. Ezért, kifejezetten a mi kedvünkért, kellett kreálni egy másik igazságot is, olyat, amely alkalmas arra, hogy azok, akik nem annyira okosak és értelmesek, mint a kormány, felfogják. A hétköznapi emberek ugyanis nem tudnának mit kezdeni a teljes igazsággal, talán még meg is zavarodnának tőle, ezért kellett számukra egy speciális igazságot gyártani. Így volt ez már a menekültek elleni gyűlöletkeltéskor is, csakúgy, mint a Soros és Brüsszel elleni kampányoknál. Ezekben az esetekben tehát nem hazudott a kormány az embereknek, csak olyan formában tálalta számukra az igazságot, hogy ők is megértsék.

És ne feledkezzünk meg az egyik legkiválóbb megszólalóról, Palkovics László innovációs és technológiai miniszterről. Ő úgy védte a kormány táblázatát, hogy az azt kritizálókat támadta. „A szakértőknek az a dolga, hogy értelmezzék ezeket valamilyen formában, de semmiképpen nem riogatni a népet ezzel az üggyel. Elég bajunk van a vírushelyzettel ahhoz, hogy ilyen fajta statisztikákat ne kritizáljunk.”

Palkovis miniszter tehát kijelölte, hogy mi a dolguk a szakértőknek. Semmiképpen nem az, hogy egy adott témában elmondják a véleményüket. Mert nem azért tanultak az egyetemen és nem azért szereztek sok éves, esetleg több évtizedes gyakorlatot, hogy a kormány állításait kétségbe vonják. Az ilyen magatartás sehova sem vezet, riogatásnak minősül, az pedig nem jó senkinek, úgyhogy ő azt ajánlja a szakértőknek, hogy kuss, ami jól van dolguk.

És akkor azt kell mondanunk, hogy Palkovics miniszter visszafogottan fogalmazott. Azt is kérhette volna a szakértőktől, hogy miközben felállva, ütemesen tapsolva skandálják a Kedves Vezető nevét, ne bírálják, hanem amennyire tehetségükből telik, dicsérjék a kormány csúsztatásokat tartalmazó és ezáltal hamis következtetések levonására alkalmas táblázatát.