Palkovics miniszter duzzog, fenyeget és zsarol

Föld S. Péter 2021. április 22. 09:38 2021. ápr. 22. 09:38

Palkovics László Innovációs és Technológiai miniszter kormánybiztosként nem érti, hogy miért nem lelkesedik Karácsony Gergely főpolgármester és Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester a kínai Fudan Egyetem ötletéért. Szerinte a bizalmatlanságuk információhiányból fakad, ha tudnák, hogy milyen nagyszerű ajánlatról van szó, másképp gondolkodnának. Palkovics szerint semmi szükség az ügyben a ferencvárosi polgármester által belengetett helyi népszavazásra, mert a Fudan Egyetem öt éven belül megtérülő beruházás, ráadásul olyan ékszerdobozt kínál a fővárosiaknak, ami szerinte pestiesen szólva, nem semmi.

Mindehhez még hozzátette, higgy ő a maga részéről a tárgyalások híve, és nem szeretné, ha a kormánynak a budapestieket megkerülve, erőből kellene megoldania az egyetem ügyét, vagyis úgy, hogy a fejlesztést nemzetgazdaságilag kiemelt behúzásnak nyilvánítsák. A kormány tehát, Palkovics miniszter közvetítésével, üveggyöngyöt szór a buta, primitív bennszülöttek elé, s ezt az üveggyöngyöt a változatosság kedvéért ékszerdoboznak nevezi. 

A Fudan Egyetem körüli fejleményekről többször is beszámoltunk. Megírtuk, hogy Fürjes Balázs Budapest fejlesztéséért felelős kormánybiztostól, Orbán Viktor Palkoviocs Lászlóra szignálta a kínai Fudan Egyetem budapesti kampusza építésének levezénylését. Ezen azt kell érteni, hogy az ő feladata lett, hogy letolja a budapestiek torkán a nekik nem tetsző projektet, neki kell elfogadtatnia velük, hogy a Kínai Népköztársaság élcsapata, a Kínai Kommunista Párt elvei szerint működő egyetem a magyar adófizetők 540 milliárd forintjából – ebből 450 milliárd forint kínai bankoktól felvett hitel – felépüljön a főváros IX. kerületében. S bár Palkovics nem győzi hangsúlyozni, hogy az egyetem ideológiától mentes, mert a különböző tárgyaknak nincs világnézetük, sőt, odáig ment, hogy az orvosi karon nem a kínai, hanem a hagyományos európai orvoslást tanítják majd, a bizalmatlanság az egyetemmel szemben nem csökkent. A Fudan Egyetem alapokiratában (chratájában) benne van, hogy az intézmény a Kínai Kommunista Párt elvei szerint működik, az egyetem legfőbb döntéshozó szerve a pártbizottság.

Palkovics egyszerre játssza a jó és a rossz rendőrt. Együttműködést ajánl, de közben fenyeget és zsarol. Azt sugallja, hogy tud ő másként is beszélni, persze, csak akkor, ha nem értenek a szóból, de reméli, hogy erre nem kerül sor. Aki ismeri őt, tudja, hogy mindig és mindenhol megegyezésre törekszik, ezért utazik annyit, hogy megegyezzen mindenkivel, és ő sajnálja a legjobban, ha nem sikerül megállapodni, és emiatt olyan eszközökhöz kell folyamodnia, amelyek nem igazán a kedvére valók. Ő valójában nem díjazza az einstandot, vagyis, hogy erővel szerezze meg azt, amit kinézett magának, és csak végszükség esetén folyamodna olyan eszközökhöz, amelyek távol állnak tőle. Vagyis, nem szívesen venné el erővel a fővárostól és Ferencvárostól az egyetem kampuszához szükséges területeket, nem szeretné, ha az akadékoskodók miatt erre kényszerülne, ezért ajánlja fel ezeknek a buta, primitív bennszülötteknek az ékszerdobozt. Még fizetniük sem kell érte, csak a gyerekeiknek és az unokáiknak – igaz, nekik igen sokáig és nagyon sokat.