Rosszul tudta a fóti nyugdíjas nő: nem kapott 50 forintos segélyt

Föld S. Péter 2020. október 29. 08:43 2020. okt. 29. 08:43

Elkeseredetten és felháborodva mesélte a tévében egy 73 éves fóti nyugdíjas nő, hogy méltányossági segélyt kért az államtól, ám valódi segítség helyett mindössze 50 forintot kapott. Az idős asszony méltatlannak tartja az 50 forintos segélyt, ám a Magyar Államkincstár elmagyarázta, hogy a nőnek nincs igaza, az 50 forint ugyanis nem segély volt, hanem egyfajta visszamenőlegesen elszámolt nyugdíjemelés.

Máskor tehát kéretik eligazodni a jogszabályok dzsungelében, mielőtt vádaskodásra vetemednénk. Főleg, ha kispénzű nyugdíjas az ember és segélyért folyamodik az államhoz. Ha a nyugdíjas nő odafigyelt volna a tájékozódásra, akkor tudhatná, hogy a segély minimális összege 15 000 forint, ennél kevesebbet nem lehet kapni, az 50 forint tehát nem segély volt, hanem – amint a Magyar Államkincstár válaszából kiderült – egyfajta nyugdíjemelés.

„…konkrét ügyekről nem adhatunk tájékoztatást. Ugyanakkor általánosságban felhívjuk a figyelmet arra, hogy az érintett részére a hírek szerint kiutalt 50 forint a vonatkozó jogszabály alapján nem lehet egyszeri segély, mivel annak legkisebb összege 15000 forint. Ilyen összegű kiutalás – az érintettnek a televízióban és a sajtóban is megjelent saját elmondásából kiindulva – az előző évi nyugdíj melletti munkaviszonyból elért jövedelme után a hivatalból megállapított 0,5 százalékos mértékű, visszamenőlegesen elszámolt nyugdíjnöveléssel történhetett, amelynek időpontját a jogszabály a munkaviszonyban állók esetében a tárgyév szeptember 30-ban rögzíti. Félreértést az okozhatott, ha az ügyfél ugyanebben  az időszakban adott be egyszeri segély iránti kérelmet…”

Ez hát a minden igényt kielégítő válasz – bármit is jelentsen ez a veretes magyarságú, feltehetőleg nem a nehéz sorban élő 73 éves nyugdíjasok számára szövegezett fogalmazvány. A mi értelmezésünk szerint, a hivatal válaszában azt írta, hogy szó sincs arról, hogy az ügyfél, vagyis az idős, nehéz sorban élő nyugdíjas segélyt kapott volna. A segélykérelmét ugyanis még nem bírálták el, vagy elbírálták, de ennek eredményéről még nem értesítették az 50 forintos segélyt méltatlannak tartó nyugdíjas hölgyet.

A hivatal válasza magyar fordításban egyúttal azt is jelenti, hogy az ügyfél egyelőre semmilyen segélyt nem kapott, várjon türelemmel és reménykedjen, mert ha kap, az minden bizonnyal több lesz 50 forintnál, lévén – amint azt a magyarázatukban írták –, az egyszeri segély minimális összege 15 ezer forint.

Tehát a hölgy jó esetben kap minimum 15 ezer forintot, rossz esetben nem kap semmit, de ebben az esetben sem illő a hivatalt méltatlan magatartással vádolni, az 50 forint ugyanis – állításával ellentétben – nem segély, hanem a visszamenőlegesen elszámolt nyugdíjnövelés összege.

Lehet örülni, és tervezgetni, hogy mire költi ezt a várakozáson felül az ölébe pottyant összeget.