Semjén Zsolt: Antall József rakta le a fundamentumokat

HírKlikk 2024. május 23. 19:54 2024. máj. 23. 19:54

A gondviselés kegyelme, hogy a kommunizmus után olyan államférfit adott nekünk, mint Antall József. A szocializmus után a fundamentumokat ő rakta le – mondta Semjén Zsolt a Veritas Történetkutató Intézet és Levéltár Mi ezt valljuk című kiadványa első és második kötetének bemutatóján, csütörtökön Budapesten.

 Az Antall József 1990 és 1993 között rögzített, kormányüléseken elmondott hozzászólásait tartalmazó kötetek bemutatóján a miniszterelnök-helyettes úgy fogalmazott: Antall József „erkölcsi politikát folytatott, és szó szerint életét adta a hazáért."

Antall József a történelemben gondolkodott – hangsúlyozta, hozzátéve: a volt kormányfő nem epizódnak tekintette személyét és szolgálatát, hanem a magyar történelem egészének ívében.

„Amikor őt olvassuk, látjuk az elmúlt ötszáz évet és látjuk a távlatokat" – húzta alá, megjegyezve: Antall József „nem egy pillanatban gondolkodott, hanem a magyar történelmi kontinuitásban."

Ez a történelmi gondolkodás a mai mainstream politikájában szinte nem létezik – mutatott rá a miniszterelnök-helyettes, aki szerint Antall József meghatározó kijelentése volt, amikor azt mondta, hogy lélekben 15 millió magyar miniszterelnöke.

Akkor addig lehetett elmenni, hogy ezt ki merte mondani – fogalmazott, hozzátéve: innen már „csak egy lépés volt" a státusztörvény alapján a magyar igazolványok kiállítása, mostanra pedig 1,2 millió határon túli nemzettársunk vált honfitársunkká, kapta meg a magyar állampolgárságot.

A miniszterelnök-helyettes felidézte, Antall József mondta neki egyszer, hogy „nem a templom köveibe, hanem az egyházi iskolákba kell befektetni."

A kötetben bemutatott jegyzőkönyvekről szólva, Semjén Zsolt azt mondta: utólag persze könnyű kritikát megfogalmazni, hogy elmulasztott lehetőségek, ilyen-olyan hibák, illúziók, de aztán a csodálat fogalmazódott meg benne, hogy Antall József nem tévesztett utat és ő rakta le a fundamentumokat.

Szakály Sándor, a Veritas Intézet főigazgatója köszöntőjében elmondta: az intézet alapvető célja és feladata, hogy a rendszerváltás utáni első magyar kormány, az Antall-kormány és a Boross Péter vezette kormány működését próbálja bemutatni „források és hiteles adatok alapján."

Szavai szerint a kötetek bemutatják, hogy „egy demokráciába induló ország kormányfője" miként látta a világot.

Forrás: MTI


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom