Sosem lesz vége az orbáni sajtó-helyreigazítási pereknek?

NVZS 2024. október 4. 14:55 2024. okt. 4. 14:55

Orbán Viktor nem képes beletörődni a vereségbe, még akkor sem, ha azt a jog méri ki rá: az általa a Pécsi Stop ellen indított sajtó-helyreigazítási perben nem fogadta el a számára kedvezőtlen másodfokú ítéletet, az ügy megy felülvizsgálatra a Kúriára. A tárgyalás időpontját még nem tűzték ki. A 24.hu ellen indított perének másodfokú tárgyalásán a Fővárosi Ítélőtábla eljárási szabálysértés miatt új eljárásra utasította az első fokon eljáró Fővárosi Törvényszéket. A Hírklikk elleni perben a másodfok még hátravan, arra majd valamikor novemberben kerülhet sor, míg a Klubrádió ellenit október 8.-án tartják – ez utóbbi érdekessége, hogy egyedül ebben ítélt Orbán javára az első fok. A kormányfő magánemberként indította sorozatban ezeket pereket, miután az érintett médiumok ismertették a Spar vezetőjének egy osztrák szaklapban megjelent interjúját, aminek a tartalma nem volt kedvére való.  

Az idén márciusban jelent meg az az interjú, amelynek ismertetése kiverte a biztosítékot Orbán Viktornál. A kormányfő nem sokat tétovázott, beperelt mindent és mindenkit, aki ismertette ezt az interjút. Köztük van a Hírklikk kiadója is.

Mi az „Orbán megpróbálta beprotezsálni befektetőként egy rokonát a Sparba” címmel március 17-én megjelent cikkünk miatt kaptuk a pert a nyakunkba. Ennek alapja Hans Reischnek, a Spar Austria csoport vezérigazgatójának az osztrák élelmiszeripari szaklapban, a Lebensmittel Zeitung-ban megjelent nyilatkozata volt. Abban olyan értesülésekről számolt be, hogyan próbálják magyar kormányzati nyomásra megszerezni a SPAR érdekeltségeit Magyarországon. A SPAR vezetője úgy fogalmazott: arra, hogy Orbán Viktor különadókkal és árbefagyasztással „zaklatja” a nagy élelmiszerláncokat, a csoport úgy reagált, hogy egyrészt feljelentést tett az Európai Bizottságnál, másrészt átszervezéseket hajtott végre. (A témáról többször is írtunk még, mégpedig a VSquare értesülései alapján. Ezeket a cikkeket itt és itt is lehet olvasni.)

Ugyanezen interjú kapcsán nem csak minket, valamint a Pécsi Stopot és a Klubrádiót akarta perrel helyreigazításra kötelezni Orbán Viktor, az arról elsőként beszámoló Economx.hu-t, az Indexet, a 24.hu-t, a 444-et, a Magyar Narancsot, továbbá az RTL-t (ez utóbbit kétszer is). A perek kimenetele érdekesen alakult: a Klubrádió ellen első fokon nyert Orbán, a fellebbezés után következik a másodfok, mégpedig október közepén. A 444.hu elleni első, nem neki kedvező ítéletet Orbán megfellebbezte, ám a másodfok előtt mégis el akart tőle állni, de ezt túl későn jelentette be, s végül a perköltséget le kellett perkálnia. A Pécsi Stop ellen másodfokon is veszített, s egy ideig úgy lehetett tudni, hogy ebbe beletörődve fizet, ám mégsem: kiderült, hogy megy a Kúria elé. Az Economx másodfokon is nyert Orbán ellen, s bár még nincs róla információink, de az eddigiek alapján gyanítjuk, hogy az is a Kúriánál fog kikötni.

A 24.hu ügye is érdekes. Mint ahogy arról a lap a héten beszámolt, a Fővárosi Ítélőtábla eljárási szabálysértés miatt hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet, és új eljárásra utasította az első fokon eljáró Fővárosi Törvényszéket. Az eredeti ítélet dióhéjban annyi volt, hogy a közügyek és a kormány gazdaságpolitikájának megvitatása körébe sorolta a szóban forgó nyilatkozat közlését, amit a lap csak idézett, nem kommentált.

A Média1 összegyűjtötte az előttünk álló perek időpontjait, s jelezte, hogy ezek nyitott tárgyalások lesznek, azokon bárki részt vehet. Az RTL.hu ellen két per is van, az egyik október 17-én lesz tanácsülés keretében, míg a másik RTL-es per október 24-én. A Magyar Narancs internetes oldalának szerkesztősége ellen indított per tárgyalását október 17-én tartják. A Klubrádió által benyújtott fellebbezést október 8-án, 11 órakor tárgyalják. Az Index.hu elleni sajtóper másodfokú eljárása ugyanaznap, de két órával előbb lesz.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom