Szájer távozása rontja a Fidesz esélyeit a Néppártban

HírKlikk 2020. december 2. 21:05 2020. dec. 2. 21:05

Szájer József botrányával és lemondásával tovább romlottak a Fidesz esélyei európai néppárti tagsága megtartására.

Nem sokkal korábban azt is bejelentették, hogy távozik brüsszeli posztjáról Gottfried Péter veterán diplomata, korábbi miniszterelnöki külpolitikai tanácsadó, aki január 1-jétől a Monetáris Tanácsban folytatja munkáját. Kettejük személye elég garanciát jelenthetett a Fidesz számára az Európai Néppártban.

— Szájer József és Gottfried Péter nagyon fontos szerepet játszottak az elmúlt években abban a mutatványban, hogy a Fidesz úgy tolódott egyre inkább a szélsőjobboldalra, hogy közben sikerült megőriznie a tagságát az Európai Néppártban, és megőrizni azt a védelmet, amit a Néppárt nyújtott a magyar kormánynak, illetve a Fidesznek, védelmet uniós eljárásokkal, uniós nyomásgyakorlással szemben – mondta Jávor Benedek, volt európai parlamenti képviselő, Budapest brüsszeli képviseletének vezetője az Euronewsnak.

Gál Kinga, Járóka Lívia és Gyürk András is 2004 óta tagjai az EP-nek, és hiába ismert európai parlamenti képviselő Magyarországon Deutsch Tamás is, egyikük sem olyan fajsúlyos egyszerre az európai és a magyar politikában, hogy képes legyen betölteni a Szájer távozásával elvesztett befolyást. A néppárti tagság megtartása tehát egyre nehezebbé válik a Fidesz számára, sőt, egyes vélemények szerint, ezzel elkerülhetetlenné válik a szakítás.

A Fidesz helyzetét egyébként az is rontja, hogy néppárti EP-képviselők kezdeményezték Deutsch Tamás kizárását a frakcióból.

Szájer József – mint arról mi is beszámoltunk – részt vett Brüsszelben egy házibulin, amit a rendőrség oszlatott fel. Belga lapok kedden azt írták, hogy egy magyar európai parlamenti képviselő is ott volt egy múlt pénteki szexpartin, amelyen főleg férfiak vettek részt. A Fidesz politikusa a pénteki rendőri akció után két nappal bejelentette, hogy lemond európai parlamenti posztjáról. A belga ügyészség eljárást indított a Fidesz volt EP képviselője ellen kábítószerrel való visszaélés és a járványügyi szabályok megszegése miatt.