Uniós költségvetés és helyreállítási csomag – az unió továbblépett

HírKlikk 2021. január 6. 13:44 2021. jan. 6. 13:44

A december 11-ei döntés, amikor Magyarország és Lengyelország elállt a vétófenyegetéstől, csak az első lépés volt. A hosszú távú költségvetés és a helyreállítási csomag hivatalos megszavazása a Tanács december 17-ei ülésén történt meg, egy nappal azután, hogy az Európai Parlament is megszavazta – az ismeretes nyilatkozattal együtt, amely semlegesíteni volt hivatott az Európai Tanácsnak a vétóról való lemondás fejében kiadott korlátozó határozatát.

A Parlament egyébként a helyreállítási csomag terhére egy 47 és fél milliárd eurós azonnali segélycsomagot is jóváhagyott. A több, mint 160 milliárd eurós éves költségvetésből pedig jelentős összegek jutnak a digitalizációra, a közlekedési infrastruktúra fejlesztésére (3 milliárd euró), oktatásra (főleg a felsőoktatási hallgatók cseréjét finanszírozó Erasmus programra) és a kutatásra (17 milliárd). Egyben elérte azt is az Európai Parlament, hogy az új költségvetési ciklus egészére kitűzött 30 százalékot már az első évben megkapják a klímavédelmi programok. Majdnem 10 milliárd euró jut még a klímaváltozás terheinek enyhítésére.

A helyreállítási csomag 750 milliárdját három év alatt tervezik elkölteni, 211 milliárdot rögtön 2021-ben. E mellé még 133 milliárdnyi hitel is társul. Összesen tehát több, mint félezer milliárd euróval lehet számolni. Ezen összeg egy része közvetlenül a válság utáni kilábalást szolgálja, más része a válság tanulságainak levonását: kutatást és az egészségügyi és válságkezelési kapacitások növelésére lesz elköltve, de megfejelik a vidékfejlesztési és a kohéziós alapokat is.

December 14-én, pár nappal előbb fogadták el az úgynevezett „saját forrás határozatot”, amely lehetővé teszi, hogy a helyreállítási csomagra felvett hitelt az unió törlessze, és ezáltal az ne a tagállamok eladósodottságát növelje. A tagállamok számára ez bruttó hazai termékük (GDP-jük) nulla egész két tized százalékával növeli a hozzájárulásokat. Egyben formálisan is megszavazták a „jogállamisági mechanizmust”, hivatalos nevén az uniós költségvetés védelmét szolgáló általános feltételrendszerről szóló rendeletet.

A saját forrás határozatot még a 27 tagállam parlamentjének is meg kell szavaznia, ezután léphet életbe. A következő év első heteiben pedig véglegesítik az egyes programokat és a lebonyolítás szabályait. Ezáltal egy hosszú folyamat zárul le, amely buktatókon át, de végül elvezetett oda, hogy 1,8 trillió eurót lehet felhasználni arra, hogy Európa ne csak leküzdje a járvány következményeit, de tovább is fejlődjön.

Szabó S. László