Vegyük még el ezt is Budapesttől!

Bánó András 2021. február 19. 16:25 2021. feb. 19. 16:25

Ezt a lépést most már tényleg csak a vak gyűlölet magyarázhatja, amit Orbán Viktor támaszt Budapesttel szemben. Bejelentették ugyanis, hogy az állam kiszáll a Budapesti Tavaszi Fesztiválból, a kormány nem újítja meg a Budapesti Tavaszi Fesztivál megrendezését célzó korábbi szerződését a fővárosi önkormányzattal. 

A hírt Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója, a Budapesti Tavaszi Fesztivál eddigi, az állam által felkért szervezője közölte Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettessel, akit a Városházán keresett fel. Az okokról semmiféle tájékoztatást nem adott. Mit is mondhatott volna? Azt, hogy leszólt neki a miniszterelnök, hogy egy 40 éve sikeres brandet csak úgy elvesz a budapestiektől? Vagy azt, hogy Káel a maga kapcsolatrendszerével csináljon egy még sikeresebb fesztivált, de azt még véletlenül se hívják Budapesti Tavaszi Fesztiválnak, és semmi köze ne legyen hozzá a fővárosnak?

Fehéren-feketén az történt, hogy miután a Tarlóssal kötött fesztivál-finanszírozási szerződés lejárt, a kormányt immár semmi sem köti. Nyugodtan betarthat Budapestnek. Miután jól csengett mind a Budapesti Tavaszi, mind pedig a Budapesti Őszi Fesztivál név, itt az ideje, hogy felváltsa őket egy megjegyezhetetlenül hosszú Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek, és egy még hosszabb Liszt Ferenc Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál néven. 

Mi a lényeg? Az, hogy Budapestnek, az ország fővárosának neve véletlenül se szerepeljen a kulturális seregszemle nevében!

Bravó! Csak gratulálni tudok.