Zűrzavar a kamarában

Dr. Dávid Ferenc       2020. november 27. 16:00 2020. nov. 27. 16:00

A Fővárosi Önkormányzat és a BKIK szakértői 2020. november 23-án és 24-én szakértői egyeztetést tartottak, a BKIK által javasolt 25 milliárdos válságkezelő alap megvalósításáról. Az egyeztetésen lefektették az együttműködés alapelveit, de a két szakértő által – és nem a két fél képviselői által – aláírt együttműködési elveket tartalmazó dokumentum néhány, de lényeges pontban eltér a BKIK vezetése által jóváhagyott szövegtervezettől, és olyan módosításokat tartalmaz, amelyekkel a dokumentum értelmezése az eredeti szándékkal ellentétessé vált. Ezt a szakértők által aláírt együttműködési elveket tartalmazó dokumentumot a Fővárosi Önkormányzat sajnálatos módon, politikai célokra használja. (Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara)

A BKIK elnöke (Nagy Elek) az ATV Egyenes Beszéd című műsorában is hangsúlyozta, hogy nem tekinti érvényes egyezségnek a Fővárosi Önkormányzat és a BKIK között kötött megállapodást, mivel azt „csak” szakértők látták el kézjegyükkel.

1. A vitát a helyi iparűzési adóval (hipa) kapcsolatos Parragh-féle kezdeményezés váltotta ki, amely kezdeményezés minden józanul gondolkodó közgazdászt és településvezetőt felháborított. Egy darabig úgy tűnt, hogy Nagy Elek (BKIK elnök) nem áll be a Parragh által vezényelt irányba, és kilép a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara árnyékából. Bátorsága hamar elpárolgott, és visszatáncolt: azaz már nem tiltakozik a Budapestet is ellehetetlenítő hipa-eltörlési javaslat ellen. Sőt, továbbmegy, hiszen azzal vádolja a Fővárosi Önkormányzatot, hogy az együttműködési nyilatkozatot Budapest vezetése politikai célokra kívánja használni. Nem sokáig tartott Nagy elnök úr merészsége, bizonyára szóltak neki, hogy ne paktáljon le Karácsony Gergely csapatával. Megértette, és visszakozott. Bevallom, hogy – sajnos csak rövid ideig – reménykedtem abban, hogy a legnagyobb regionális kamara (BKIK) a főváros és az itt működő vállalkozások érdekeit tartja szem előtt. Szégyen, nem szégyen: nagyon melléfogtam.

2. Nagy Elek a kamarai visszalépés kapcsán arra hivatkozik, hogy a megállapodást aláíró személyek szakértők voltak, és nem rendelkeztek képviseleti (aláírási) joggal.

– Kinek az utasítására és milyen jogosítvánnyal vettek részt a tárgyaláson a BKIK delegáltjai? Vagy csak „saját szakállukra” elmentek locsi-fecsizni a Fővárosi Önkormányzathoz? Nem tisztázták előre, hogy konzultációról, vagy egyezség kötéséről lesz szó?

– Az egyeztetésre érkező „szakértők” nem vették észre, hogy velük szemben Budapest általános főpolgármester-helyettese ül, aki persze személyében hozzáértő ember (Kiss Ambrus), de beosztása alapján biztosan nem szakértői státuszban van! A főváros nevében (jelezve hivatali rangját) ő volt az egyik aláíró, amire volt felhatalmazása is.

– A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara nevében (nem szakértőként) az a Kemény Péter úr vett részt a tárgyalásokon és írt alá, aki a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara felügyelő bizottságának elnöke. Azon lehet vitatkozni (de csak a kamarán belül /!/), hogy miért az FB elnöke tárgyalt és szignált, de azon nem, hogy a mindenkori FB elnök a köztestület második legmagasabb rangú választott tisztségviselője. Gondolom vezetői döntés alapján képviselte a BKIK-t az egyeztetéseken.

Mondhatnánk, nem nagy ügy, hisz’ az régóta tudható, hogy a BKIK elnöke és az MKIK elnöke nem puszipajtások. Ez az ő dolguk és igazából senkit nem izgat Nagy és Parragh személyes csörtéje. Az viszont felháborító, hogy hivatali idejüket politikai játszmákkal töltik el, és nem a vállalkozói közösséget szolgálják. Parragh ostoba kezdeményezése és Nagy visszakozása azt sejteti, hogy a kamarai tevékenység nem a vállalkozók érdekei szerint történik, hanem itt is erős kormányzati befolyás érvényesül. A főváros és az itt lévő több százezer vállalkozó elkeseredetten küzd a túlélésért, miközben a két elnök ostoba indítványokkal és kétértelmű nyilatkozatokkal „szórakoztatja” Budapest népét. Ez a „műsor” igen drága, ezért tényleg felesleges évi ötezer forint kamarai hozzájárulást fizetni. Erre az „előadásra” ingyen sem vagyunk kíváncsiak!