80 éve halt meg Karinthy Frigyes

Lendvai Ildikó 2018. augusztus 30. 07:56 2018. aug. 30. 07:56

Nem kellett volna: még csak 51 éves volt, és úgy tűnt, két éve sikeres műtéttel távolították el agydaganatát. Persze az operációt is megírta. Miért éppen a dokumentumregény műfaját hagyta volna ki, amikor írt egy csomó isteni humoreszket, számos novellát, három kötetnyi színdarabot, sci-fit, filozófiai meditációt és meglepően jó verseket is.

Ő fogalmazta meg -még csak sejtésként- a "hat lépés távolság" elméletét, amely szerint a világon mindenki mindenkivel kapcsolatba hozható ismerősök ismerőse láncolatán keresztül, legfeljebb hat lépésben.

Aztán egy amerikai pszichológus kísérlettel, két magyar matematikus pedig elméletileg is igazolta. Némi elfogultsággal elmondhatjuk: ennyiben tőle származik az internet világhálójának és a fb-nak az alapötlete. 

Szép, nem szép, de kamaszkoromban előbb olvastam tőle "Az emberke tragédiáját", mint Madáchtól az igazit. Vannak írók, (Erdős Renée, Szabolcska Mihály), akiknek az eredeti műveiből nemigen tudnék idézni, de Karinthy paródiáiból igen.

Igaziból dühösnek kellene rá lennem, mert valaha rengeteg órámat vette el minden sikerélmény nélkül. Nem az olvasásra szánt időre gondolok: azt imádtam. De hosszasan próbáltam utánozni Kosztolányival játszott legendás nyelvi játékait, és az istennek sem sikerült a saját nevemmel utánuk csinálni azt a nyelvi intarziát, amivel ők szórakoztak, értelmes mondatba rejtve nevüket: "Magát egy égi KAR INTI, FRIGYE Sikerülni fog." "Itt rossz a KOSZT, Ó LÁNY, IDE ZSÖrtölődni jár csak az ember."

Máig irigylem a nálam szerencsésebb nevűeket vagy élesebb elméjűeket. Nem idézném hosszabban Kosztolányi vaskosabb névjátékát, amelyben az amúgy finom tollú, érzékeny költő egy látszólag epekedő szerelmes verse sorainak kezdőbetűiből olvasható ki (bocsánat): "Nyald ki a seggem, Karinthy".

Pacifista, támogatja az őszirózsás forradalmat, utálja a fasizmust, és -meg ne mondják Káslernek- lelkes híve a racionalizmusnak, a felvilágosodásnak, még újabb Enciklopédiát is akar írni.

A világháború alatt született verse szól arról, milyen az, amikor egy rémes rendszer egyszer összeomlik: "A cirkusz összedől. Recsegve/ Feldűlnek a gerendaboltok./ A csürhe ájultan rikoltoz,/ Néró kartárs is nyugtalan.// "Cókmókját szedi, cihelődik,/ Kissé fakón pislog körül-/ Kartárs, a cirkusz összedűl"

Csak az a baj, hogy a Néró kartársak általában nem olvasnak Karinthyt.