"Felhívnám miniszterelnök úr figyelmét egy nagy misztériumra"

Lendvai Ildikó 2018. október 24. 04:57 2018. okt. 24. 04:57

Isten bizony komolyan akartam foglalkozni a miniszterelnök ünnepi szónoklatával, de nem nagyon tudok. Csak a régi paneleket sulykolta újra hallgatói agyába, nehogy elfelejtsék a tavaszi választásig.

 Migránsok, Soros (a tömeg engedelmesen fújol), a gyarmatosító Brüsszel.(itt elfelejtenek), európai birodalmat akarnak és olvasztótégelyt, de mi nem hagyjuk. Megvédjük a nemzetet, a birodalom visszavág. Bocsánat, eltévesztettem, nem a birodalom vág vissza, hanem a nemzet. Vagy Orbán, ez nem volt világos. Az erő velünk van, a Jedi visszatér, illetve el sem ment, ott áll a mikrofonnál. 

Felsoroltatnak történelmünk nagyjai Zrínyitől Batthyány Lajosig, Nagy Imre persze nem, de mint újságíró barátom rezignáltan megjegyzi: ezúttal legalább Dózsa László sem.

Ámbár egy újdonság mégiscsak elhangzott. A beszéd azzal a drámai felütéssel kezdődött, hogy két negatív szám szorzata pozitív, ami "nehezen érthető igazság", "igazi misztérium".

Már vártam, hogy esetleg föleleveníti a másodfokú egyenlet megoldóképletét, talán kicsit logaritmálhatnánk is, ha már ilyen szépen összejöttünk. De kiderült, hogy a matematikai lecke azt példázza: mindenféle negatívum történt már velünk, magyarokkal, de a végén mégis pozitívra fordult sorsunk, tessék csak körülnézni.

Felhívnám miniszterelnök úr figyelmét egy másik nagy misztériumra, ami eddig talán elkerülte a figyelmét. Két pozitív szám szorzata is pozitív. Vagyis ha csak azért fáradozik negatív élményekben részesíteni minket, hogy a végeredmény pozitív legyen, hát van erre egyszerűbb megoldás is. Nyugodtan tessék csupa pozitív lépést tenni.