Orbán politikai háborúba kezd, most már szinte egész Európa ellen

Lendvai Ildikó 2018. szeptember 16. 08:20 2018. szept. 16. 08:20

Az őrület napjai jönnek. Az őrületé, de lesz benne rendszer.

Orbán többfajta stratégia között választhatott volna az Európai Parlament döntése után. Tehetne néhány látszatintézkedést, ahogy eddig az elmarasztalások után tette: hosszú tárgyalások, aztán tessék-lássék belepiszkálnak néhány törvénybe, de a lényeg marad.

Vagy kiegyezhetne a néppárti frakcióval, a kedvükért békén hagyja a CEU-t, ami azért mégsem csorbítaná igazán a hatalmát, legfeljebb 5 percig a presztizsét.

Vagy a mostani kínos megszégyenülésről elterelve a figyelmet, bedobhatna egy-két fedősztorit, gumicsontot, hányszor csinált már ilyet!

De nem. Az első napok azt mutatják, eszelős politikai háborúba kezd, most már szinte egész Európa ellen. Pénteki rádiószózatában közli, hogy az Unió "brüsszeli zsoldosokkal" akarja lecserélni a határt őrző "fiainkat és lányainkat", hogy stikában becsempéssze a migránsokat.

Ahhoz képest, hogy egy uniós határőrség felállítását két éve az EP-ben a Fidesz lelkesülten szavazta meg, és Orbán Viktor érdemeit harsogták mint ötletadóét. A habzó szájú szónoklatoknak se füle, se farka: ugyan miért akarná az Unió lopva Magyarországra ereszteni a menekülteket, amikor azok úgyis továbbfutnak az ő országaikba. Ha ők tudnak és akarnak több embernek menedéket adni, annyit hozhatnak közvetlenül pl. a török táborokból, amennyit akarnak.

De kb. annyi teteje van értelmet keresni az egészben, mint egy "üsd, vágd, nem apád!" csatakiáltásban. És nincs is másról szó.. Az "üssük-vágjuk" stratégiának persze van politikai célja. A tavaszi EP-választás. A cél az, hogy Orbán valódi abszolut többséget, 50%-nál több listás szavazatot csikarjon ki halálra rémített népéből.

Ez nemcsak itthoni pozícióját betonozná be, hanem hozzájárulna az Európai Parlament arányainak eltolódásához, amely így majd szépen ejthetné az eljárást. 

Az őrületben tehát van valódi indulat, toporzékoló hiszti, de van számítás is. Minden arról szól majd: honvédő háború van, a nemzet léte forog kockán, mindenki ellenünk, egyedül vagyunk.

"Egyedül vagyunk"- ez egyébként a világháborúban egy hírhedten szélsőséges lap címe volt. Helyben vagyunk.