A hajhullás leggyakoribb okai és kezelése

Veress Katka 2022. október 6. 17:00 2022. okt. 6. 17:00

Az erős hajhullás okai sokfélék lehetnek, de szerencsére a hajszálak hirtelen megfogyatkozása nagyon sok esetben valamilyen visszafordítható állapotot jelez. Ha megtaláljuk a hajhullást kiváltó okot és kezelni tudjuk. nincs ok pánikra, az elvesztett hajszálak visszanyerhetők.

A haj hullik, új haj nő a helyére, ez az egészséges folyamat, amely a haj valós növekedési fázisait követi. Ha ezek a fázisok nem követik egymást úgy, ahogy a természet kitalálta, akkor megnövekedő hajhullást tapasztalhat. Az alábbiakban a hajhullás okairól lesz szó, és arról, mit is tehet ellene. Ha hajhullása hat vagy több hónapja tart, akkor konzultáljon orvosával, bőrgyógyászával.

A hirtelen jelentkező erős hajhullás okai lehetnek:

  • a hajhagymák működéséhez szükséges tápanyagok hiánya;
  • gyógyszerek mellékhatása;
  • gyulladásos góc a szervezetben;
  • hirtelen hormonális változások, például szülés;
  • különböző betegségek, például pajzsmirigy működési zavar;
  • a fejbőr kóros elváltozásai.

Teljesen normális 50-100 szál hullatása naponta. Az már persze más eset, amikor reggel felébredve sok hajszálat talál a párnáján, vagy a hajkefe napi szinten marokszám gyűjti be a hajat. Lássuk, mi is okozza a problémát.

Hormonális hajhullás

Hormonháztartásunk nagyon érzékeny, és a legkisebb változásokra is rögtön reagál. Normális esetben, az ösztrogén nemi hormon biztosítja a nők dús hajának növekedését. Sok nő felfigyel az ösztrogén miatt bekövetkező szenzációs haj- és körömerősödésre terhesség alatt. A hajnövekedést nem serkentik a férfi hormonok (androgének), amik kis mennyiségben a női szervezetben is jelen vannak. Stresszhelyzetben több férfi hormon szabadul fel a női és a férfi szervezetben is, és ez a hormonháztartás felborulásához vezethet, ami hajhullást okozhat. Súlyos esetekben a bőrgyógyász felírhat anti-androgéneket, de sokszor az életmódváltás már segíthet, s ha többet lazítunk, a probléma megoldódhat. A pajzsmirigy diszfunkciója is okozhat hajhullást. Orvosa vérvétel segítségével elemezni tudja a hormonszintet, és ki tudja deríteni, mi áll a probléma hátterében.

Hajhullás vitaminhiány következtében

A hajnövekedés vitaminban gazdag étrendet kíván. Egy kiegyensúlyozatlan étrend és a fogyókúrák időlegesen hajhulláshoz vezethetnek. A hajnak az a legjobb, ha kiegyensúlyozott étrendet követ, amely gyümölcsöket, zöldségeket, proteineket (tejből, joghurtból, fehér húsokból és tengeri halból) teljes kiőrlésű gabonát, dióféléket és jó minőségű olajakat tartalmaz. Ha nem tud ilyen optimális étrendet követni, akkor észszerű étrend-kiegészítőket használnia, külön hajerősítők formájában is, amelyek biotint, niacint, cinket, és B6, B12, A és E vitaminokat tartalmaznak.

Amennyiben az erős hajhullás oka valamilyen betegség vagy hormonális elváltozás, ezek kezelésével a hajnövekedés általában magától rendeződik. Ilyenkor is érdemes azonban a hajhagymákat a működésükhöz szükséges tápanyagokkal támogatni. A megfelelő hajhullás elleni készítmények férfias típusú kopaszodás és a női változókorban kialakuló hajhullás esetén is segítik a még életképes hajhagymák működését.