A hajnak is kell vitamin

Valentin 2021. április 13. 15:27 2021. ápr. 13. 15:27

Hajunk állapotát nagyban befolyásolja, hogy milyen ételeket fogyasztunk. A hajhagymák vitamin- vagy nyomelem hiánya hajhulláshoz, matt, száraz, töredezett vagy éppen túl zsíros haj kialakulásához vezet. Kiváltó ok lehet a hiányos vagy vegetáriánus táplálkozás, diéta, felszívódási rendellenesség, vagy antibiotikus kezelés is.

 

Hajtápláló vitaminok:
 

A vitamin

A toxinok ellenszere, mert antioxidáns hatású. Hozzájárul a szem, a bőr, a haj, a fogak és fogíny egészségének megőrzéséhez mert fejlődésükben fontos szerepet játszik. Hatására a haj sima és bársonyos lesz.
Természetes forrásai: sárgarépa, sütőtök, tengeri halak, tojás sárgája, tej, vaj, belsőségek.

B-vitaminok

Erősítik és táplálják a hajat, csökkentik a korpásodást, szabályozzák a faggyútermelést, aktiválják a hajhagyma anyagcsere-folyamatait. Védik a hajat a hajhullástól, és az őszüléstől. Segítenek a gyulladások kivédésében, egészségesen tartják a fej bőrét.
Természetes forrásai: élesztő, hal, tojássárgája, dió, mogyoró, hüvelyesek, búzacsira.

Biotin (H-vitamin)

Részt vesz a fehérjék, zsírok, szénhidrátok anyagcseréjében. A hajat egészségesebbé, a körmöket erősebbé teszi. 
Természetes forrásai: élesztő, tojássárgája, dió, mogyoró, máj, zöldségek, diófélék, hal, tej, teljes kiőrlésű gabonafélék.

C vitamin

Antioxidánsként növeli a haj ellenálló képességét, elősegíti a vas elszívódását. A szervezet nem képes elraktározni, ezért minden nap folyamatosan pótolni kell.
Természetes forrásai: paprika, citrusfélék, csipkebogyó, káposzta, kivi.

E vitamin

Erőteljes antioxidáns, óvja a szív és érrendszer, továbbá az immunrendszer egészségét, erősíti a kapilláris erek falát, szebbé teszi a hajat és a bőrt. 
Természetes forrásai: növényi olajok, tojássárgája, teljes kiőrlésű gabonakészítmények, búzacsíra, leveles zöldségek, olajos magvak, hüvelyesek, margarin.

A haj számára nélkülözhetetlen a fehérje!

A haj kb. 98 százaléka fehérje, ezért jelentkezik a vegetáriánusok egy részénél, vagy drasztikus diétát alkalmazóknál hajhullás. Amikor nem viszünk be elegendő  fehérjét, a szervezet megpróbál takarékoskodni, ezért leállítja a hajszálak növekedését, így azok átkerülnek a pihenő fázisba. Ennek eredményeként két-három hónap múlva garantáltan jelentkezik a a hajhullás.

A belső táplálás mellett külső regenerálásra is szüksége van szépségünk koronájának!

A hajápolási termékek piacán rengeteg hajregeneráló terméket találhatunk. A hajpakolás alkalmazható nappal, de akár éjszakára is, ha fejünket befedjük. 

A hajunk meghálálja a törődést, egészségesen fénylő, selymes, dús hatású lesz!