A kamilla kívül-belül megszépít

HírKlikk 2020. július 4. 08:43 2020. júl. 4. 08:43

A kamilla az egyik legismertebb, legkönnyebben beszerezhető gyógynövényünk. Segítségünkre siet has- és gyomorfájás, menstruációs zavarok, megfázás, láz és fogfájás esetén is. Borogathatunk vele sebeket, bőrkiütéseket, de kötőhártya-gyulladás kezelésére óvatosan alkalmazzuk, mert allergiás reakciót okozhat. Ha idegesek, feszültek vagyunk, fogyasszuk bátran, nyugtató hatással van idegrendszerünkre.

Elkészítéséről jó tudnunk néhány dolgot. Ha magunk szedjük, ügyeljünk, hogy por- és benzingőzmentes helyen gyűjtsük virágait, majd megszárítva, hűvös helyen tároljuk.

Teának: 1 púpos teáskanál teafüvet 2 és fél deci vízzel forraljunk fel, majd rövid ideig hagyjuk állni. Néhány perc elteltével, szűrjük le, önmagában vagy mézzel ízesítve fogyasszuk – naponta akár három-négy csészével is. Ne várjunk vele sokáig, mert íze és hatása is megváltozik.

Az így nyert tea nemcsak belsőleg, de borogatásként, lemosásra is alkalmazható.

Kisgyerekeknek valódi csodaszer, de nem mindig akarják meginni, ezen segíthetünk, ha édesköménnyel, ánizzsal, csipkebogyóval vagy hársfavirággal vegyesen készítjük el.

Heti egyszeri arclemosás a bőrünket ápolja, hajunk kamillás átöblítése pedig hajszálainkat teszi csillogóvá. Különösen a szőkékét!

A kamilla (kamomilla) csodákat művelhet arcbőrünkkel és hajunkkal.

Gyulladáscsökkentő hatása nyugtatja a bőrt, lehúzza a duzzanatokat és enyhíti az irritáló kozmetikumokra adott negatív bőr reakciókat. Antiszeptikus tulajdonságai révén, elpusztítja a baktériumokat, és fájdalomcsillapító hatása is van.

A növényt már a régi egyiptomiak is használták. Lepárlás által, a leveleiből és virágaiból erőteljes hatású olaj készíthető. A római kamillaolajat gyakrabban használják, mivel világosabb színű, mint a német kamillaolaj. Mindkettő édes, gyümölcsös, meleg illatot áraszt.

Mindezen tulajdonságaival nem csoda, hogy a kamilla gyakori összetevője, alapanyaga az arckrémeknek, testápolóknak és hajápoló termékeknek.

A bőrlágyítókban és hidratálóban gazdag, kamillatartalmú krémek regenerálják a bőrt. A kamilla sok sminkeltávolító termékben is megtalálható, jó ránctalanító és napozás után is hatékony. Megvédi és gyógyítja az érzékeny arcbőrt.

Ami a hajápolást illeti, a kamilla a korpásodás és a zsírosodás ellenszereként egyaránt javallott. A kamilla ugyanis visszaállítja a fejbőr természetes olaj-víz egyensúlyát. Erősíti és revitalizálja a haj külső rétegeit, csökkenti a toxikus vegyi anyagokat tartalmazó hajápoló termékek hatásait és véd a nap káros sugárzásától is.

A kamilla kívül-belül megszépít. Legyen az akár sampon, akár arckrém, vagy egy csésze tea, érezni fogjuk a gyógynövény jótékony hatását – írja az Alive.