A Te Valentinod

Valentin 2020. február 13. 17:15 2020. feb. 13. 17:15

Február 14-én ünnepeljük az igen megosztó Valentin-napot. Az Európa-szerte kedvelt nap több mint a szerelem, a szerelmesek ünnepe. A szeretetről és a barátságról szól, és egyben egy tavaszváró esemény is.

A februári virágajándékozás a III. században élt püspök, Szent Bálint, azaz Valentin nevéhez kötődik. Valentin hithű katolikus püspök volt, aki kiállt az emberek jogaiért. Az uralkodó II. Claudius azon a véleményen volt, hogy a nőtlen férfiakból jobb katonák válnak, mint azokból, akiknek feleségük és családjuk van, ezért megtiltotta a fiatal férfiaknak a nősülést.

Valentin viszont úgy tartotta, hogy ez a döntés káros a fiatal férfiaknak, ezért titokban összeeskette a szerelmeseket, még a katonákat is. A friss házasokat a saját kertjéből szedett virágokkal ajándékozta meg.

Amikor II. Claudius rájött az árulásra, bebörtönözte a papot. Valentin összebarátkozott a börtönőrével és a hite erejével, imáival visszaadta a börtönőr vak lányának a látását. Kivégzése előtt, a püspök üzenetet küldött a lánynak, amelyet így írt alá:„a Te Valentinod.”

A legenda évszázadokon át fennmaradt és a XIV. században Valentin a jegyesek és fiatal házasok védőszentjévé vált Angliában és Franciaországban. Az angolok viszont már 1446 óta tartják a Valentin-napot. Az 1700-as években divatossá váltak a Valentin-verseskötetek és a 19. században pedig már üdvözlőkártyákat is küldtek egymásnak az emberek. Azóta pedig már szinte a világ összes országában elfogadott ünneppé vált.

Magyarországon 1990-ben a Magyar Virágkötők Szakmai Egyesülete vezette be,a Valentin-napot, amelynek egyértelmű célja a virágkultúra népszerűsítése és tavaszvárás napjainak megszépítése volt.

Azóta  a virágokat félresöpörve, elözönlötték az utcákat a szív alakú lufik, párnák, kulcstartók, szívet tartó plüssállatok és a lehető legkülönbözőbb műanyag giccsek.

Fontosak lettek a személyre szóló ajándékok, amelyek ellepik február elején az üzleteket. Nőknek és férfiaknak szóló ajándék-tippekben nincs hiány. Valentin-napkor bevett szokás, hogy a szerelmesek és házaspárok kölcsönösen megajándékozzák egymást valamivel, ami lehet bolondos vagy klasszikus, saját készítésű vagy weben felkutatott ajándéktárgy, kreatív ajándékkupon.

Én úgy gondolom, hogy az együtt töltött minőségi időnél nincs jobb ajándék Valentin-napon.