Egyedül nem megy?

Foglár Noémi 2019. július 26. 18:59 2019. júl. 26. 18:59

Statisztikai adatokkal alátámasztott tény, hogy a magányos emberek könnyebben lesznek betegek és nagy valószínűséggel fiatalabb korukban halnak meg, mint azok, akik párkapcsolatban élnek. Mégis, tényleg csak hátrányai vannak annak, ha valaki egyedül él?

Azoknak, akik magányosan élnek gyengébb az immunrendszerük és génműködésük is eltérő képet mutat a családban élőkhöz képest. Ez azt eredményezi, hogy nagyobb valószínűséggel kapnak el fertőző betegségeket, szenvednek magas vérnyomásban és/vagy álmatlanságban.

Nem lehet tudni, hogy az egyedüllét lelki vonatkozásai hatnak-e negatívan a szervezetükre, illetve csupán arról van szó, hogy betegség esetében nincsen körülöttük senki, aki ápolná őket, ezáltal segítené gyógyulásukat. Bármelyik verzió is legyen igaz, mindenképpen tény, hogy vannak hátrányai a magányos életformának.

Az ember társas lény, ösztönösen vágyik rá, hogy megossza valakivel az élet magányát. Azonban az is tény, hogy jobb egyedül, mint rossz társaságban. Minden házasságban előfordulnak feszültségek, így keletkeznek konfliktusok. Alapvetően át lehet hidalni a problémákat, mégsem sikerül minden párnak.

Sokan benne maradnak egy rossz házasságban, ezzel sanyargatva önmagukat és társukat, akár évtizedeken keresztül. Ez, azaz a társas magány még rosszabb, mint az önként vállalt egyedül élés.

Az átmeneti egyedüllét és a magány ugyanis nem ugyanaz. Aki nem társfüggő és úgy dönt, hogy nem köt kompromisszumot, amikor párt választ, inkább vár az ideális személyre, az nem feltétlenül magányos. Vállalja, hogy egyedül él, amíg a sors jóvoltából bele nem fut egy olyan emberbe, akinek a társasága teljessé teheti az életét.

Ezt az átmeneti időszakot, akár élvezheti is, ugyanis ennek is vannak előnyei. Senki és semmi nem korlátozza. Szabadideje minden pillanatában azt teheti, amit az aktuális hangulata diktál.

Nem függ senkitől, nincs beleszólása senkinek a dolgaiba. Hosszútávon nyilván nem ez az ideális életforma, de ebben benne van a remény egy pozitív irányú változásra, és a lehetőség olyan dolgok megélésére, amelyre párkapcsolatban már nem nyílik lehetőség. Élvezze ki!

Forrás: Hírklikk