Miért sportoljunk?

HírKlikk 2017. szeptember 10. 12:29 2017. szept. 10. 12:29

Közismert, hogy a sport örömforrás. A mozgás örömét valamennyi egészséges ember megtapasztalja, de emiatt játszanak a gyerekek mozgásos játékot, mert élvezik a testi ügyességet. Így mi felnőttek is megérezzük a mozgás feszültségoldó hatásait is. Szánjuk egészségünkre hetente a 168 órából testedzésre 3x1 órát, vagy naponta félórát. Tapasztaljuk, érezzük meg, hogy a jó közérzet, az egészség elmaradhatatlan kelléke a rendszeres testedzés, a sportolás.

A kellő testedzésben gazdag életmód elősegíti többek között:

a jobb közérzetet,
a nagyobb állóképességet,
a test és lélek harmóniáját,
az erősebb, aktív izomzatot,
a szív és keringési rendszer - azaz a "motor" - jó teljesítőképességét,
a csontritkulás kisebb mértékét,
a tüdő, a légzés hatékonyságát,
az izomtömeg és az izomerő növelését,
a tökéletesebb testtartást,
a jobb megjelenést,
a biztonság érzését,
a rugalmas alkalmazkodást,
az önbizalom, az öntudat növekedését,
a határozottságot, a dönteni tudást,
a versenyképességet, a küzdeni tudást,
munkavégzés teljesítőképességét,
esetenként a társadalmi - társas kapcsolatok, támaszok létesítését.

Rendszeresen sportolni, mozogni - egyszerűbb, mint gondolná.

Rengeteg olyan akadály lehet, amely megnehezíti a sportolás elkezdését vagy szokássá válását. Ezek között belső akadályok, hiedelmek is lehetnek ("nem fogom bírni", "nem nekem való", "kinek van rá ideje?", "többet árt az egészségnek, mint használ", "drága", "nehéz megszervezni", stb.), amelyek hatására úgy tűnik, hogy a rendszeres mozgás "bonyolult dolog".

Ezért közelebb kell hozni az emberek mindennapi életébe az egészséges életmód előnyeit, hatásait, hasznosságát, s érzékeltetni kell, hogy az egészséges életmód nem valami egzakt, bonyolult, megvalósíthatatlan feladat.

Az emberek gyakran büntetésként élik meg, hogy mozogniuk kell, pedig néhány alkalom után megéreznék, hogy a mozgás örömöt okoz, felszabadít, már azonnali hatásként is oldja a stresszt!

Bizonyított tény, hogy aki rendszeresen mozog, boldogabbnak, kiegyensúlyozottabbnak érzi magát, és önbizalma is nő! ("Nem vagy jól? Sportolj!"; "A sport egy lehetőség, élj vele")

Az emberi szervezet valójában úgy épül fel, hogy egy mozgásban gazdag életmódot szolgáljon. A "civilizációs" megbetegedések kialakulásának kockázatát fokozza a nem megfelelő táplálkozás, a krónikus stressz és az elegendő testmozgás hiánya!

A szokások automatikusan működnek, és rengeteg időt töltünk szokásainkkal. Ezek között lehetnek egészségünkre hasznos és káros szokások egyaránt.

A szokások megváltoztatása nem egyszerű feladat - a legtöbbször egy szokás egy másikra cserélhető. Az új szokásnak is "helyet kell csinálni", időben, energiában, figyelemben - ez legtöbbször más tevékenységek (szokások) csökkentésével, leépítésével lehet.

A közös sportolás lehetőség a rendszeres találkozásra. A sport, az egészség a közösség és a jövő mindenkinek fontos érték legyen.

Olyan élethelyzetben, amikor hirtelen mindenre "kevesebb az idő" (munkába állás, gyermek születése stb.; elsőként említett célcsoport), a rendszeres sport és a barátokkal való találkozás is veszélybe kerül.

A kettőt össze lehet hozni, s így mindkettőt meg lehet menteni.