Mit álmodott?

Foglár Noémi 2019. július 17. 08:46 2019. júl. 17. 08:46

Ébredés után sokszor úgy véli, hogy álmai megfoghatatlanok, így nem sokat törődik velük? Érdemes lenne pedig, ugyanis olyan dolgokat fednek fel, amelyekre szüksége van lelki fejlődéséhez.

Ha végiggondolja, mi zajlott le a fejében alvás közben, észreveheti, hogy élete több eleme is feltűnt az álmában. Előző napjának nem csupán a fontosabb eseményei, hanem a látszólag jelentéktelennek tűnő történései is megjelenhetnek furcsa, olykor érthetetlen álomképekké összeállva.

Előfordul, hogy álmában "átéli" vágyai beteljesülését, máskor pedig azt érzi, hogy megkönnyebbülést hoz az ébredés, mert olyan rémképekkel találkozott, amelyek félelemmel töltötték el. Az éjszakai világ gazdag változatossága olykor elbűvölő, máskor riasztó, de ha megtanulja megérteni az álomképek nyelvét, látni fogja, hogy minden esetben olyan dolgokkal találkozik, amelyeket hasznosíthat az ébrenlét során.

Álmai a tudatalattija hírnökei, így inspirációs forrásként szolgálhatnának, ha reggelként emlékezne rá, mi zajlott éjjel az elméjében. Azonban az emberiség genetikailag arra van kódolva, hogy csupán hetente egyszer-kétszer tudja felidézni álmait. Ilyenkor helyezze el őket aktuális életszakasza kontextusában és töprengjen el rajta, mit üzenhetnek!

Mivel álmaiban gondolatai keverednek érzelmeivel, tapasztalatai pedig fikciókkal, így sok esetben az is előfordul, hogy magukra az eseményekre nem pontosan emlékszik, csupán az általuk kiváltott érzés marad. Ilyen esetekben nem tudja értelmezni az álomképeket, de az érzés maga is segítségére lehet.

Alvás közben az értelme és a logikája nem üzemel, így a lelkivilágára koncentrálódik az agyműködése. Érzései intenzíven törnek fel, amelyeket álombeli énje megpróbál feldolgozni. Ébredéséig enyhülhetnek az olyan éber állapotú negatív érzései, mint a düh, az agresszió és a félelem.

Azonban rémálmaiból is profitálhat, ugyanis lelke edződik a valós életben előforduló vészhelyzetekre, ha álmai fiktív, félelmet kiváltó szituációit sikerül megoldania alvás alatt. "Megtapasztalhatja", hogyan viselkedik nyomás alatt, miként kezelje a félelmet.

Ahogyan mindenkinek, gyermekkorában valószínűleg önnek is sokkal gyakrabban voltak rémálmai, mégpedig azért, mert fiatalon még nem fejlesztette ki túlélési stratégiáit stresszhelyzetekre, ezért álmaiban gyakorolta azokat a szerepeket, amelyek felnőtté válásához fontosak voltak.

Forrás: Hírklikk