Óvjuk kezünket a kiszáradástól!

Valentin 2021. október 22. 16:37 2021. okt. 22. 16:37

Sok tényező okozhat bőrszárazságot. Lehetnek genetikai okai, kiválthatja a nem megfelelő bőrápolási szokás, vitaminhiány, betegség vagy káros környezeti hatás.

A száraz bőr könnyebben irritálódik, allergizálódik, tehát gyakrabban alakul ki rajta gyulladás, elhúzódó esetben ekcéma. Bőrszárazság esetén a bakteriális, gombás fertőzések is gyakoribbak, mert a száraz bőr gyakran mélyen berepedezik, amelyen át a kórokozók könnyebben behatolnak a bőr mélyebb rétegeibe.

A baj orvoslásában a hidratálás kulcsfontosságú, külsőleg, valamint belsőleg is. Szakemberek szerint leginkább a lipidpótló, hidratáló testápolók javallottak, ugyanis a lipideket és ureát is tartalmazó testápolók szinte azonnal megnyugtatják a kézbőrt, selymesebbé, simábbá varázsolják, és csökkentik a tüneteket is.

A hidratáló krémeket nem elég naponta egyszer alkalmazni, hanem napi akár öt-hat alkalommal is, ahányszor csak azt érezzük, hogy szükséges. A belső hidratálás szempontjából a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása is kiemelten fontos, ez napi két-három litert jelent, amit akkor is meg kell inni, ha nem érezzük magunkat szomjasnak.

Érdemes elkerülni a káros kemikáliákat tartalmazó vegyszereket, valamint elkerülni a szélsőséges időjárási viszontagságokat, amennyiben ez lehetséges. Húzzunk gumikesztyűt takarításhoz, használjunk napvédő krémet.