Számodra is boldogságforrás a vásárlás?

Foglár Noémi 2019. július 18. 15:13 2019. júl. 18. 15:13

Közismert és elfogadott tény, hogy nem csak a drogok használata, hanem néhány mindennapos tevékenység - mint például a vásárlás - is szenvedélybetegségekké válhatnak. Ha hagyjuk, képesek eluralkodni rajtunk, és akár tönkre is tehetik az életünket…

Önmagában azzal, hogy időnként, egy-egy túlhajszolt, stresszel teli nap után, megengedünk magunknak némi luxust, megajándékozzuk magunkat egy új ruhadarabbal vagy kiegészítővel, még nincsen gond.

Mondhatni természetes, hogy nagy ritkán így próbáljuk elterelni a figyelmünket a napi problémáinkról…, és egyébként is, minden nőnek szüksége van szép ruhákra ahhoz, hogy a munkahelyén tökéletes legyen a megjelenése.

Azonban, ha eljutunk arra a pontra, hogy a munkaidő végezte után pár perccel, minden nap a kirakatokat mustráljuk, akkor érdemes elgondolkodnunk és megálljt parancsolnunk magunknak, még mielőtt nem lesz nagyobb a baj!

Mindannyiunknak vannak munkahelyi, magánéleti problémái…

…és nem lehet biztos receptet adni ezek feldolgozásához. Ki így, ki úgy próbál felülkerekedni a mindennapi stresszen. Egész biztos, hogy mindenféle próbálkozás, így a vásárlásba való menekülés is segítséget nyújthat egy ideig, de ez a verzió hosszútávon nyomorba dönt. Hogy miért?

Egyrészt, mert maga a probléma nem oldódik meg attól, hogy a hétköznapok valósága után hagyjuk, hogy a kirakatok csillogása álomvilágba kergessen minket, másrészt pedig idővel anyagi gondokhoz vezethet a folyamatos költekezés.

Mondjunk nemet a mámorra!

Amikor belépünk a próbafülkébe a kiválasztott darabokkal, izgatottak vagyunk annak tudatától, hogy perceken belül megszerezhetjük, magunkénak tudhatjuk az újabb zsákmányt, s ettől, ha csak egy percre is, de boldognak fogjuk érezni magunkat.

Erre az érzésre szükségünk van, főleg, ha a mindennapok eseményei ezt nem garantálják számunkra. Mégsem szabad eljutnunk arra a pontra, hogy kényszercselekvéssé váljon a vásárlás. Gondoljuk végig, milyen más módja lehet annak, hogy megteremtsük az örömforrást az életünkbe!

Ha erre a „felszólításra” valaki legyint, mert úgy gondolja, hogy nincs más módja a feszültség levezetésnek, annak - pikírtség nélkül, az ő érdekében javasoljuk -, hogy forduljon szakemberhez.

Forrás: Hírklikk