Szeresd a szeplőidet

Valentin 2020. június 29. 14:52 2020. jún. 29. 14:52

A szeplők a bőrön gyakran előforduló hiperpigmentációs foltok, amelyek napsütés hatására láthatóbbá válnak. Fontos a szeplők védelme fényvédő használatával, mert ez megakadályozhatja a sötét foltok megjelenését és segít csökkenteni a photo-öregedés jeleit.

Szeplők (ephelides) akkor alakulnak ki, ha a melanocita nevezetű sejttípus a szokásosnál több pigmentet termel. Ez a pigment segít védeni a bőrt az ultraibolya sugárzásától – ha túlstimulált, akkor a sejteket több melanin termelésére készteti, ami a szeplők megjelenéséhez vezet.

Azt egyelőre nem tudjuk, hogy egyes bőrfelületek miért hajlamosabbak a szeplősödésre, mint mások. De azt igen, hogy a szeplők jelzik, hogy mennyire érzékenyen reagál a bőr a napra, és természetes védelmezőként viselkednek a napsütéssel szemben. Ez pedig még egy ok, amiért érdemes szeretni őket!

A szeplők nem mások, mint a melanin felhalmozódása az epidermiszben, a bőr legfelső rétegében. Méretük általában 1-2 milliméter, színük a pirostól  a világosbarnáig terjed. Leggyakrabban a világos bőrű és/vagy vörös hajú személyekre jellemzők. Általában 2-3 éves korban jelennek meg, és számuk serdülőkorban tovább gyarapszik, idősebb korban pedig részben eltűnnek vagy elhalványulnak.

Leginkább a napnak kitett bőrfelületeken jelennek meg, mint például az orcákon, az orron vagy a homlokon, de a karokon, a nyakon és a vállakon is előfordulhatnak. Nagyon erőteljes melaninkoncentráció esetén, a szeplők akár a bőr egész területét, például az arc egészét is elboríthatják.

Az UVB-sugárzás (ami nyáron sokkal erősebb az egész évben jelen lévő UVA-sugárzásnál) hat a melanocitákra és serkenti a melanin-termelést, ami a szeplők sötétebbé és láthatóbbá válását okozza. Tehát a szeplők megjelenését az arcon általában két meghatározó tényezővel kapcsolják össze: a gyakori napégéssel és a genetikával. 

Mi a legjobb módja a szeplős bőr ápolásának?

Fényvédelem. A nem megfelelő fényvédelem következtében a napsugárzás károsíthatja a bőrt, amely a szeplőkön túl, korai bőröregedéshez, azaz ráncosodáshoz vezethet. Javasoljuk, hogy mindig széles spektrumú, magas faktorszámú, UVA és UVB-sugárzás elleni fényszűrővel ellátott fényvédőt használjon, minden napsütésnek kitett bőrterületen, egész évben, az időjárástól függetlenül. A nap folyamán pedig többször vigye fel újra bőrére, különösen úszás vagy izzadás után.