A Fidesz kedvenc publicistája argentin libsinek nevezte, mégis Magyarországra jön Ferenc pápa

Föld S. Péter 2021. március 9. 08:13 2021. márc. 9. 08:13

Ferenc pápa Magyarországra látogat, és részt vesz a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szeptember 12-ei záró szentmiséjén, közölte Erdő Péter bíboros, Esztergom-budapesti érsek. A bíboros elmondta: a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus záró miséje, az úgynevezett statio orbis, a városért és a világért bemutatott szentmise a rendezvénysorozat legünnepélyesebb eseménye. Ezért „illő", és úgy is szokás, hogy ha a pápa ellátogat a rendezvénysorozatra, ezen a szentmisén vesz részt.

Erdő Péter véleménye szerint „a Szentatya látogatása nagy öröm a főegyházmegyének és a teljes püspöki konferenciának, és mindnyájunknak vigaszt és reményt adhat a mostani nehéz időszakban". Az eredetileg 2020 szeptemberére tervezett kongresszusra is várták Ferenc pápát, majd amikor a rendezvényt a koronavírus-járvány miatt el kellett halasztani, Áder János köztársasági elnök, és ő maga is újra meghívta az egyházfőt.

Lehet majd a pápával villogni, fényében sütkérezni. Verni a mellünket, hogy mi akkora nagy keresztények vagyunk, hogy a tízparancsolattal gyógyítanánk is, ha tudnánk. Azt azonban kár volna elhallgatni, hogy Erdő Péter és Áder János néhány körülményt nem tartottak fontosnak közölni Ferenc pápával. Nem azért, mintha nekik, vagy a magyar kormánynak titkolnivalójuk volna, de udvarias emberek lévén, nem kívánták kedvét szegni az egyházfőnek. Nem mondták el például a meghívás során, hogy a keresztény-konzervatív magyar kormány kedvenc publicistája, egy Bayer Zsolt nevű sajtómunkás demens vénembernek nevezte Ferenc pápát, mindemellett Soros György ügynökének. A pápának bizonyára rosszul esett volna, ha ilyet hall, és akkor Erdő és Áder urak hiába is magyarázták volna neki, hogy a Zsolti tulajdonképpen jó fiú, akit nem kell mindig komolyan venni. Néha kissé elveti a sulykot, túltolja a biciklit, és akkor olyat mond, ami nem cseng jól a kereszténységet komolyan gondoló emberek fülében.

Áder és Erdő urak azzal sem dicsekedtek Ferenc pápának, hogy a magát kereszténynek és konzervatívnak mondó Fidesz valaha egészen furcsa szerzetként indult. Nem egyszerűen istentagadók voltak, de tahók is egyben: gúnyolták a keresztény embereket. Amikor Orbán Viktor, Kövér László és társaik még liberálisnak mondták magukat, ha kereszténydemokrata politikus emelkedett szólásra a magyar parlamentben, Orbánék azt kiabálták a plenáris ülésen, hogy „Csuhások, térdre, imához.”

Áder és Erdő urak nyilván nem szeretnék, ha a pápa az ilyen történetek hallatán rosszkedvű lenne, mert a rosszkedvű ember köztudottan másmilyen döntéseket hoz, mint az, akinek jó a közérzete. Ezért aztán sem Erdő úr, sem Áder úr nem mondta el a pápának, hogy Magyarország mostani, keresztény és konzervatív kormánya igen sajátos módon viszonyul a szent szövegekben is említett elesettekhez, üldözöttekhez és szegényekhez. Konkrétan, magasról tesz a szegényekre, az elesettekbe belerúg, az üldözötteket pedig ő maga is üldözi. Ami viszont tény: Ferenc pápa sokat tanulhatna azoktól a rendes keresztény magyar emberektől, aki ugyan magasról tesznek a tízparancsolatra, és különösen a lopás tilalmára történő utalást hagyják figyelmen kívül, de szívesen oktatnak ki bárkit, ha úgy adódik. Bayer Zsoltot azért jó volna távol tartani az egyházfőtől. A Fidesz ötös számú párttagkönyvének tulajdonosa, a lakájmédia zászlóshajója, ha elszabadul, még képes őszinteségi rohamában „argentin libsinek”, vagy éppen „derék liberális, gender-ben hívő marhának” nevezni az egyházfőt.